Окупація
07.12.2023 20:04

Кремль впроваджує політику колонізації – зміни демографічного складу населення тимчасово окупованих територій України. Про це повідомляє Українська Гельсінська спілка з прав людини.

Це є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права, зокрема, статті 49 Конвенції про захист цивільного населення під час війни: «Окупаційна держава не повинна здійснювати переміщення або депортації частини свого громадянського населення на територію, яку вона окуповує».

Найбільш успішною ця політика Путіна виявилася в анексованому Криму. За різними оцінками, із 2014 року на півострів незаконно прибуло до 800 тисяч громадян Росії. Натомість близько 100 тисяч українців покинули півострів.

За даними правозахисників, у Криму ключовими елементами російської політики колонізації є:

- пільгове іпотечне кредитування;
- переміщення російських військових, правоохоронців, державних, медичних та освітніх працівників, суддів та їхніх родин;
- видворення українців на материкову частину України;
- стимулювання переїзду українців на російську територію.

Те ж саме Росія вчиняє і після повномасштабного вторгнення на нових окупованих територіях, зокрема й на Херсонщині. Єдиний стримувальний фактор сьогодні – це інтенсивні бойові дії на півдні та сході України, тому масового переміщення цивільних росіян на окуповані території наразі немає.

Найбільше інформації у відкритих джерелах міститься щодо реалізації цієї політики в окупованому Маріуполі.

Зокрема, можна навести наступні дуже показові приклади з погляду намірів держави-окупанта:

міністерство будівництва та житлово-комунального господарства РФ заявило, що у 2022-2025 роках у Маріуполі планується побудувати понад 600 тисяч квадратних метрів житла багатоповерхових будинків. Будівництвом житла займається «военно-строительный комплекс минобороны России», який одразу після окупації Маріуполя почав незаконне будівництво у місті;

1 липня 2023 року радник мера Маріуполя Петро Андрющенко заявив, що з моменту окупації в Маріуполь незаконно переселилось близько 40 000 росіян;

за повідомленням Центру національного спротиву: «Ворог розробив “план розвитку” тимчасово окупованого Маріуполя, що передбачає збільшення його населення приблизно на 300 тисяч внаслідок міграції з РФ. Заплановані демографічні зміни мають бути втілені до 2035 року».

Аналітики повідомляють, що на російських сайтах оголошень сьогодні – величезна кількість вакансій: представникам різних професій пропонують роботу на окупованих територіях України. При цьому зарплати часто в рази перевищують рівень в російських регіонах, що й стає головною спокусою для росіян різних націй.

Нагадаємо, у Росії Рада Федерації призначила президентські вибори на 17 березня 2024 року. Фонд боротьби з корупцією опозиційного політика Олексія Навального після цього оголосив про запуск кампанії "Росія без Путіна".