Гепатит А
08.12.2023 18:26

Вдалося ліквідувати спалах гепатиту A в Вінницькій області. Фахівці встановили два фактори, які ймовірно спричинили його появу, повідомляє головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

За його словами, хоча спалах гепатиту A вже ліквідовано в Вінницькій області, медичні працівники продовжать виявляти ізольовані випадки захворювання ще протягом кількох місяців.

Перший фактор, що спричинив спалах, - безсимптомний перебіг захворювання серед працівників ринку та виробництва продуктів. З 3 864 обстежених осіб, у 9 виявили антитіла до вірусу гепатиту A, що означає, що вони могли передавати інфекцію навіть не відчуваючи симптомів.

Другий фактор - результати дослідження води. З 403 відібраних зразків води із різних джерел, включаючи централізоване водопостачання, громадські водогони, річки та стічні води, вірус гепатиту A не було виявлено. Однак, майже в 30% проб виявлено перевищення бактеріологічних норм, що стало другим фактором спалаху. Відтак, було посилено дезінфекцію водопровідних мереж, а також триває робота з коригування технологічних регламентів.

Щодо гепатиту A в Україні, випадки захворювання зафіксовані в шести областях, зокрема в Тернопільській, Волинській, Вінницькій, Івано-Франківській, Дніпропетровській та Закарпатській.

Гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) - це вірусна інфекція, яка вражає печінку. Захворювання викликається вірусом гепатиту А (HAV) і в основному передається через вживання зараженої їжі та води або через прямий контакт з інфікованою людиною. Вірус зазвичай зустрічається у фекаліях інфікованих людей і може поширюватися, якщо не дотримуватись належної гігієни рук або при вживанні зараженої їжі чи води.

Гепатит А є глобальною проблемою охорони здоров’я, яка щороку вражає мільйони людей, але його вплив можна зменшити шляхом підвищення обізнаності громадськості та ефективних профілактичних заходів.

Нагадаємо, у МОЗ розповіли, як не заразитися.

Важно! Материал подготовлен на основании актуальных научных и медицинских исследований и носит исключительно информационный характер. Данная информация не может быть основанием для установки диагноза или лечения. Если у вас проблемы со здоровьем, для установки диагноза обязательно обратитесь к врачу.