Вступ України у ЕС
14.12.2023 20:53

Сьогодні, 14 грудня, Європейська рада підтримала початок переговорів щодо вступу України до ЄС. Про це повідомив президент Європейської ради Шарль Мішель, передає РБК-Україна.

"Європейська рада вирішила розпочати переговори про вступ до ЄС з Україною та Молдовою", - написав Мішель.

Крім того, Європейська рада також надала Грузії статус кандидата в ЄС.

Зазначається, що ЄС почне переговори з Боснією і Герцеговиною, щойно буде досягнуто необхідного ступеня відповідності критеріям членства. Мішель попросив комісію представити звіт до березня з метою ухвалення такого рішення.

Нанадаємо, сьогодні український президент Володимир Зеленський відвідав Німеччину.

Сьогодні, 14 грудня, у Брюсселі розпочався саміт Європейської ради. Канцлер Німеччини Олаф Шольц разом із іншими європейськими лідерами перебуває на Саміті лідерів ЄС у Брюсселі. На порядку денному саміту обговорюються питання стосовно України, включаючи початок переговорів про вступ до ЄС, фінансову підтримку в розмірі 50 млрд євро та виділення 20 млрд євро на потреби української армії. Також у центрі уваги — новий пакет санкцій проти Росії. На відміну від інших лідерів ЄС, президент України Володимир Зеленський не прибув фізично на захід, але відомо, що він звернувся до ЄС у форматі онлайн.

Раніше повідомлялося, що Міноборони Естонії повідомило, що уряд країні схвалив надання військової допомоги Україні на 80 млн євро. Крім того, Німеччина підтвердила свій намір подвоїти військову допомогу Україні у 2024 році, збільшивши суму з 4 мільярдів євро до 8 мільярдів євро.