Мобілізація
18.12.2023 20:33

Російська пропаганда розповсюджує ідею, що в Україні найближчим часом розпочнуть мобілізацію жінок. Ця інформація є неправдивою, повідомляє Центр протидії дезінформації.

Що відбувається насправді:

Наразі обов'язковому військовому обліку підлягають лише жінки з медичною та фармацевтичною освітою. Але облік - це не призов;

Служба у ЗСУ для жінок - лише добровільна.

Повідомляється, що у Верховній раді тривають дискусії щодо змін до законодавства про мобілізацію, демобілізацію та призов на строкову службу.

"Такі дискусії, в рамках яких окремі депутати можуть висловлювати власне бачення і пропозиції, - цілком нормальні для демократичної країни", - йдеться в заяві.

Також у Центрі уточнили, що результатом таких дискусій має стати законопроєкт, у якому буде враховано інтереси як держави та Збройних сил, так і громадян.
На поточний момент про примусову мобілізацію жінок не йдеться. Це добровільний процес.

Раніше повідомлялось, що в Україні змінюють правила мобілізації. Проте у Мінцифрі запевнили, що повісток у "Дії" не буде.

Нагадаємо, зміни в українському законодавстві щодо мобілізації, над якими зараз працюють у Верховній Раді, можуть передбачати відстрочку від проходження служби для людей з третьою групою інвалідності.