Діти
19.12.2023 18:53

Тисячі дітей в Україні стали жертвами російської воєнної агресії з 2014 року. Ті, хто отримали фізичні чи психологічні травми, можуть отримати статус "дитина війни".

Про те, як отримати цей статус та яку допомогу у його рамках надають, пише РБК-Україна із посиланням на постанову Кабміну № 268.

Діти війни

Хто може отримати статус "дитина війни"

Цей статус дитина може отримати, якщо:

  • зазнала поранення, контузії чи отримала каліцтво
  • зазнала фізичного, сексуального насильства
  • була викрадена або незаконно вивезена за межі України
  • залучалася до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань
  • незаконно утримувалася, зокрема в полоні
  • зазнала психологічного насильства

Наслідками воєнних дій для дитини можуть бути одна, кілька або всі обставини. Під час надання дитині статусу заявник має вказати обставину, яка мала найбільший негативний вплив на здоров’я та розвиток дитини.

Як оформити цей статус

Якщо дитина відповідає вищезазначеним умовам, тоді слід звернутися за місцем реєстрації чи фактичного проживання в органи опіки та піклування.

Для оформлення статусу потрібно надати пакет документів, що підтверджує обставини та наслідки негативного впливу на здоров’я дитини. Якщо дитина ще не досягла 14-річного віку, то заяву за неї подають батьки, найближчі родичі чи опікуни. Діти старше 14 років можуть самостійно звертатись у відповідні органи щодо присвоєння статусу.

Рішення про надання статусу "дитини війни" ухвалюється протягом 30 календарних днів з дати реєстрації заяви.

Наголосимо, що досягнення особою повноліття не є підставою для скасування статусу.

Яка допомога передбачена для цієї категорії дітей

Неповнолітні українці, які отримали статус "дитина війни", мають право на такі ж пільги та допомогу, що й ВПО. А саме на:

  • щорічну фінансову допомогу на оздоровлення, розмір та порядок надання якої встановлюється Кабміном
  • компенсацію витрат, пов’язаних з отриманням психологічної допомоги
  • державну цільову підтримку для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти у державних та комунальних закладах освіти

Також "діти війни" мають право безкоштовно харчуватися у навчальних закладах, незалежно від підпорядкування, типів і форми власності. Цей статус може передбачати деякі додаткові пільги, які визначають на місцевому рівні.

Раніше повідомлялося, що частина переселенців у найближчі тижні залишиться без держдопомоги.