Естонія
23.12.2023 12:25

Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс заявив, що країна готова допомогти Україні в мобілізації її громадян, якщо буде підписано відповідний договір, пише Posttimees.

Він зазначив, що в Естонії мешкає близько 7500 громадян України призовного віку, але багато з них звільнені від мобілізації.

Так, наприклад, вона не стосується тих громадян України, які постійно проживають за кордоном, але зачіпає тих, хто приїхав до Естонії після початку повномасштабної війни у лютому 2022 року, і наразі мешкає тут із тимчасовою посвідкою на проживання.

"За українським законодавством від мобілізації також звільняються батьки-одинаки, батьки щонайменше трьох дітей, батьки дітей, що мають інвалідність, та люди, які доглядають близьку людину. Тобто критеріїв, за якими людина не підлягає мобілізації, досить багато", – пояснює Ляенеметс.

Відповідно до міжнародного права Україна не має змоги мобілізувати українців, які проживають в Естонії, оскільки для цього необхідна угода між державами. Міністр заявив, що має намір офіційно повідомити українській владі, що якщо вона хоче призвати українських громадян в Естонії в армію, то Естонія готова укласти такий договір з Україною, Естонія не залишиться осторонь.

"Ми із задоволенням готові укласти такий договір і допомогти Україні. Ми маємо уявлення про те, де в Естонії живуть ці люди.и готові посприяти в доставці цих людей з Естонії в Україну, якщо вони цього потребують", – додав Ляенеметс.

Військовий стан в Україні продовжено до 14 лютого 2024 року. Тому проведення мобілізаційних заходів не уникнути.