Українські переселенці
26.12.2023 11:19

Цього року кількість шукачів притулку в Європі, зокрема в Німеччині, значно зросла. Серед них є й українці, які тікають від війни, розвʼязаної РФ, і їх стає все більше.

Станом на кінець жовтня 2023-го у країнах, які є членами Європейського Союзу, перебувають понад 4,1 мільйона українських біженців.

Про це повідомила директорка Агентства ЄС з питань притулку (EUAA) Ніна Грегорі, передає німецьке видання WAZ. Вона зазначила, що українців у Європі, які користуються там тимчасовим захистом, стало на 320 тисяч більше, ніж у січні 2023 року.

«Провідною приймаючою країною для наших громадян стала Німеччина – там зареєстровано близько 1,17 мільйона ​​українських біженців. На другому місці опинилася Польща з 957 тисячами українців.

Продовження ЄС схеми тимчасового захисту для українських біженців ще на один рік до березня 2025 року є сильним сигналом того, що ЄС залишається відданим захисту тих, хто тікає від жорстокого та незаконного вторгнення», – сказала Грегорі.

Чиновниця нагадала, що українцям не треба подавати заяву на отримання притулку для отримання статусу захисту. Ба більше, у Німеччині, наприклад, вони відразу інтегруються в систему пільг для громадян, і, на відміну від інших біженців, їм також одразу дозволяється працювати та мати доступ до служби зайнятості.

В EUAA прогнозують, що загальна кількість заявок на надання притулку в ЄС у 2023 році перевищить 1 мільйон. Лише в жовтні було зареєстровано близько 123 тисяч заявок – рекордне число за місяць за останні 7 років.

Як повідомлялося, Сили оборони України знищили в порту окупованої Феодосії великий десантний корабель «Новочеркаськ».