Поставки ракет
27.12.2023 22:40

Міністерство закордонних справ Росії висловило стурбованість щодо рішення Японії передати ракети для зенітно-ракетних комплексів Patriot Сполученим Штатам.

За офіційними заявами російської сторони, це рішення може мати «серйозні наслідки» для відносин між Росією та Японією. Зазначено, що ці ракети призначені для поповнення американських запасів, з яких надходять поставки ракет для зенітно-ракетних комплексів Patriot в Україну.

«Японська сторона втрачає контроль над зброєю, з якою Вашингтон тепер може робити все, що завгодно. Не можна виключати, що за вже випробуваною схемою ракети Patriot опиняться в Україні», – заявила речниця МЗС РФ Марія Захарова на брифінгу 27 грудня, передає Reuters.

За словами Захаровой, такий сценарій буде «трактуватися як однозначно ворожі дії проти Росії і призведе до серйозних наслідків для Японії в контексті двосторонніх відносин».

Відносини між Москвою і Токіо, які досі не уклали мирний договір після Другої світової війни та мають спір щодо низки островів, різко погіршилися після того, як Росія вторглася в Україну в лютому 2022 року. Японія приєдналася до своїх західних союзників у запровадженні широких економічних санкцій проти Росії.

22 грудня уряд Японії заявив, що готується до відправки ракет ЗРК Patriot до США після перегляду своїх правил експорту озброєнь, що стало першим серйозним переглядом Токіо своїх експортних обмежень за останні дев'ять років. Новий експортний контроль Японії все ще не дозволяє їй постачати зброю до країн, які перебувають у стані війни, але може опосередковано допомогти Україні у її війні з Росією.

Раніше повідомлялося, що уряд Японії затвердив рекордний оборонний бюджет на 2024 фінансовий рік.