Солдатик
28.12.2023 18:03

У столичному «Будинку кіно» при підтримці Спілки Кінематографістів України, відбувся допрем’єрний показ психологічної драми «Солдатик», за оповіданням бійця ЗСУ Олексія Розумова «93%».

Фільм торкається питань реабілітації поранених бійців та розповідає про зв’язок між рідними людьми. Гостями показу стали воїни ЗСУ, які брали участь у зйомках фільму та їхні побратими. Стрічку знято на замовлення державного підприємства «Мультимедійна платформа іномовлення України».

СолдатикСолдатикСолдатикСолдатик

Короткометражний фільм «Солдатик» показує історію важкопораненого солдата ЗСУ, роль якого зіграв Павло Шпегун. Хлопець втратив пам’ять і перебуває у напівсвідомому стані. У клініці в нього відкриваються надприродні можливості мандрувати між світом живих та світом мертвих і знаходити там душі наших воїнів.

СолдатикСолдатик

СолдатикСолдатик

«Наш фільм присвячений дуже важливим темам – віри, військового братерства, реабілітації воїнів, взаємин батьків і дітей. Ми знімали його, у першу чергу, для наших військових, для тих, хто повертається з фронту у важкому стані, і для того, щоб люди розуміли, як війна руйнує здоров’я наших захисників. Також наш фільм про підтримку та порозуміння, а ще, за всієї важкості теми, він дає надію», - розповіла продюсерка «Солдатика» Тетяна Лазарева.

СолдатикСолдатикСолдатик

Гостями показу стали бійці 101 ОБрО ГШ та 8-го окремого батальйону, а також Олексій Розумов, автор оповідання «93%», боєць ЗСУ, який приїхав з фронту.

У воєнних сценнах знімались актори Дмитро Сова і Олександр Баєв, які зараз служать в ЗСУ і не змогли приїхати до Києва Творці фільму розповіли, що графік зйомок підлаштовували так, щоб Дмитро та Олександр могли взяти в них участь під час відпустки та ротації.

Фільм «Солдатик» став одним з переможців мистецького конкурсу на виробництво серіалів та фільмів сучасної тематики, який провело державне підприємство «Мультимедійна платформа іномовлення України».

Події фільму розгортаються на фронті і в клініці, але основна увага авторів сконцентрована на наслідках війни, на тому, де знаходити підтримку в такі важкі часи, як переживати загибель рідної людину і як не втрачати надію.

«Усвідомлення суспільством викликів, про які йдеться у фільмі «Солдатик», дуже важливе для нас сьогодні. І мова аудіовізуального мистецтва – один з механізмів,ьякий може в цьому допомогти. Адже за рік чи два ми вже багато що сприйматимемо інакше», - зауважила генеральна директорка ДПь«МПІУ» Юлія Островська.

«Солдатик» - режисерський дебют Данила Дедкова. Звертаючись до військових- гостей показу зі словами подяки, він розповів, що це фільм про воїнів, які «роблять наш світ світом добра».

Виконавець ролі побратима головного героя Григорій Бакланов зауважив, що «Солдатик» - це «дуже жива, неплакатна і нешаблоннаісторія про вторгнення і сьогоднішню війну,зроблена з любов’ю, вдячністю і заради життя».

Сергій Деньга, який зіграв Чиновника, наголосив, що у фільмах про нашу війни, потрібно бути дуже обережними і відповідальними. Сергій Калантай, виконавець ролі Лікаря розповів про надзвичайну творчу атмосферу під час зйомок.

Під час зйомок команда фільму провела благодійний збір на авто для ЗСУ, а під час показу - оголосила збір для придбання термозахисту, і вже сьогодні відправила 20 спальників до одного з підрозділів ЗСУ.

Тизер фільму «Солдатик»

Виробник - продюсерська агенція «ASSA», продюсерка - Тетяна Лазарева, режисер - Данило Дедков, оператор постановник - Тетяна Дудник, художник - Володимир Романов, композитор - Владлен Пупков.

У ролях: Сергій Калантай, Сергій Деньга, Григорій Бакланов, Павло Шпегун, Владлена Марчак, Ганна Бирзул.

Відгуки

Алла Ковтун українська журналістка і медіаменеджерка, письменниця, видавниця; членкиня Національної спілки журналістів України

"Солдатик" - сучасне, модерне кіно, на порядок вище, ніж усі фільми , зняті протягом останніх десятиліть. Навіть знятих більш іменитими майстрами. Фільм патріотичний, дуже глибокий. Дуже правдивий, бо недаремно ж фільму довго аплодували і дякувала група військових. Про що фільм ? Про війну, про обов'язок, відповідальність, душу...Навряд чи воно когось залишить байдужим. "Солдатик" - справжня творча удача продюсера Тетяни Лазарєвої, молодого режисера Дениса Дудника та всього творчого колективу. Фільм чекає щаслива доля, фестивальні призи та любов глядачів. Не сумніваюся.

Ауріка Малиновська – журналіст

Разом із Героями сьогодення мали честь бути присутніми на премʼєрі фільму "Солдатик". Круто, атмосферно, в якійсь мірі важко. Цей фільм про наші реалії на найближчі роки. Вдячність кожному, хто став частиною проєкту, окрема подяка за роботу двигуну проєкту, продюсерці Тетяні Лазаревій Неймовірна режисура молодого, але надзвичайно талановитого Данил Дедков, впевнена, ми ще про нього почуємо!

Військові, що були на перегляді

Повернувшись після фільму до частини солдати між собою на повному серйозі запитують - коли вийде продовження! «Чи буде дознятий повний метр, бо неймовірно цікаво дізнатись, що станеться з другим воскреслим хлопцем, чи перейде йому дар і чи буде він у сні зустрічати-радитись з першим хлопцем?».

Другий військовий 101 бригади, котрий воює вже вісім років сказав. «що вчора в нього була найпомітніша подія за всі ці вісім років служби»...