Батальон
29.12.2023 10:58

РФ офіційно розгорнула батальйон, сформований з українських військовополонених. Це підтверджує явні порушення Женевської конвенції про військовополонених.

Про це пише Інститут вивчення війни.

Зазначається, що російські пропагандистські ЗМІ повідомили, що в бойових діях уперше взяли участь бійці батальйону "Богдан Хмельницький", що сформований з українських військовополонених та підпорядкований формуванню "Каскад" "МВС" "Донецької народної республіки" (ДНР). Вони відправленні на ділянку фронту біля селища Урожайне на заході Донецької області.

"ISW продовжує оцінювати, що використання українських військовополонених у батальйоні "Богдан Хмельницький" є ймовірним порушенням Женевської конвенції про військовополонених, яка забороняє використання військовополонених у військовій діяльності на боці влади, яка їх захопила, і зазначає, що "жоден військовополонений не може бути в будь-який час відправлений або затриманий у місцях, де він може піддаватися впливу вогню в зоні бойових дій", і не повинен "бути використаний на роботах, які є нездоровими або небезпечними за характером", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, російські війська минулої доби випустили по Україні 22 дрони-камікадзе. Протиповітряна оборона збила 18 з них.