Гроші
30.12.2023 15:00

З 1 січня 2024 року в Україні буде спрощена процедура призначення соціальної стипендії, але ця можливість доступна лише певним категоріям студентів, повідомляє пресслужба Міністерства соціальної політики.

Зокрема, з 2024 року право на соціальну стипендію отримають особи, які перебували у російському полоні, були ув'язнені або позбавлені свободи внаслідок збройної агресії РФ проти України, а також їхні діти.

Для отримання стипендії необхідно представити виписку з відповідного Єдиного реєстру осіб. Діти осіб, які перебували у полоні, можуть предоставити таку виписку або копію рішення про позбавлення свободи.

Також на соціальну стипендію можуть претендувати учасники бойових дій та їхні діти, для чого їм достатньо представити довідку про участь у бойових діях, якщо вони ще не мають посвідчення УБД.

У випадку втрати паперових документів для отримання стипендії, органи соціального захисту можуть використовувати скановану копію виписки з акта огляду медико-соціальною експертною комісією або медичного висновку про дитину з інвалідністю.

Щодо розміру стипендій в Україні, звичайна стипендія для вищих навчальних закладів становить 2 тисячі гривень на місяць, підвищена академічна стипендія складає 2 910 гривень. Також існують інші види стипендій, включаючи соціальну стипендію (1180 гривень), соціальну стипендію для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (4250 гривень), іменну академічну стипендію, засновану Кабміном (4000 гривень), іменну академічну стипендію Верховної ради України (4400 гривень), та президентську стипендію (4400 гривень).

Нагадаємо, що в Україні заклади освіти більше не набиратимуть молодших бакалаврів.

Раніше повідомлялось, що в Україні планують зменшити кількість вищих навчальних закладів.