Новий рік
30.12.2023 21:30

Існують цікаві новорічні традиції в Іспанії, Шотландії, Італії, Чехії та Естонії. Про них пише UAportal. Деякі традиції можливо, зацікавлять українців.

Іспанія: Виноград для щастя

В Іспанії місцеві жителі споживають рівно 12 виноградин о північі, щоб вшанувати традицію, яка почалася наприкінці 19 століття. У 1800-х роках виноградники в регіоні Аліканте вигадали цю практику, щоб збільшити продаж винограду наприкінці року, але цей солодкий обряд швидко прийнявся. Сьогодні іспанці люблять поїдати по одній виноградині на кожний з перших 12 ударів годинника після північі в надії, що це відвірне нещастя і принесе рік удачі та процвітання.

Шотландія: Перші кроки

В Шотландії 31 грудня настільки важливий день, що навіть має офіційну назву – Hogmanay. У цей день шотландці дотримуються багатьох традицій, але одна з найвідоміших – це першість.

Згідно з віруваннями шотландців, першим, хто переступить поріг вашого будинку після північі на Новий рік, повинен бути темноволосий чоловік, якщо ви прагнете удачі у наступному році.

Традиційно ці чоловіки приходять із подарунками: вугіллям, сіллю, пісковим тестом і віскі, що ще більше сприяє ідеї щастя.

Італія: У червоній білизні

У італійців є новорічна традиція одягати червону білизну щоразу 31 грудня. У італійській культурі червоний колір асоціюється з плодючістю, тому люди носять його під одягом в надії, що це допоможе їм зачати у наступному році.

Чехія: Різання яблук

Чехи віддають перевагу передбаченню своєї долі в новорічну ніч за допомогою яблук. У ніч перед початком нового року плід розрізають навпіл, і кажуть, що форма серцевини яблука визначає долю всіх оточуючих. Якщо серцевина яблука схожа на зірку, то буде щастя та здоров'я, а якщо вона схожа на хрест, то варто чекати хвороби.

Естонія: Багато їжі

В Естонії люди вірять, що 7, 9 або 12 страв принесе добрі події в наступному році

Нагадаємо, що комендантську годину в усіх областях України, крім Закарпатської, на свята не відмінятимуть.