Гепатит А
09.01.2024 18:11

У селі Вістова під Калушем (Івано-Франківська область) під час аналізу води з криниці виявлено антиген вірусу гепатиту А, повідомляє Калуська міська рада в соціальній мережі Facebook.

Криниця розташована на території жінки, яка недавно захворіла на цю інфекційну хворобу.

Зазначається, що у населеному пункті захворювання гепатитом А виявили у жительки 27 грудня минулого року.

"Це - вже третій випадок захворювання серед мешканців цього села", - йдеться у доповідній записці начальника Калуського районного відділу Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб Івана Чабана.

При цьому зауважується, що під час епідрозслідування 10 листопада і 30 листопада 2023 року спеціалісти направили у вірусологічну лабораторію проби води з локального водопроводу КП "Калуська енергетична компанія" у Вістовій. Антиген вірусу гепатиту А у цих зразках не виявили.

Можливе поширення хвороби

"Хоча у мешканців села є підведена вода локального сільського водопроводу, при опитуванні виявилося, що час від часу вони користуються і криничною водою власного домогосподарства та відвідують надвірний туалет", - розповіли у міськраді.

Таким чином є ймовірність забруднення водоносного горизонту, у тому числі і вірусом гепатиту А.

2 січня фахівці взяли на дослідження криничну воду із домогосподарства захворілої особи у селі Вістова - у результаті було виявлено антиген вірусного гепатиту А.

Жителів Вістової попередили про небезпеку вживання питної води із локальних джерел водопостачання без кип'ятіння та дезінфекції, та закликали "максимально дотримуватися правил особистої гігієни".

Раніше повідомлялося, що українців закликають знову носити маски через зростання захворюваності на COVID-19

Важно! Материал подготовлен на основании актуальных научных и медицинских исследований и носит исключительно информационный характер. Данная информация не может быть основанием для установки диагноза или лечения. Если у вас проблемы со здоровьем, для установки диагноза обязательно обратитесь к врачу.