Військова допомога від США
12.01.2024 11:59

Військова допомога, яку США надавали Україні, наразі зупинилася. Подальша допомога залежить від рішення Конгресу, який повинен підтримати додатковий запит на національну безпеку для отримання більшого фінансування.

Про це заявив координатор Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі під час брифінгу.

«Допомога, яку ми надавали, зараз зупинилася. Атаки, які здійснюють росіяни, лише посилюються. І зараз… вони використовують північнокорейські балістичні ракети для виконання своєї брудної роботи. Отже, потреба є гострою саме зараз, особливо в ці зимові місяці», — наголосив він.

27 грудня США оголосили про останній пакет військової допомоги на $250 млн.

Останнім він став через те, що 6 грудня законопроєкт про фінансування допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню на суму приблизно $106 млрд не пройшов процедурного голосування в Сенаті США через вимоги республіканців про жорсткішу міграційну політику.

Перед голосуванням президент США Джо Байден закликав Конгрес терміново ухвалити пакет допомоги Україні, щоб США не довелося відправляти американські війська воювати з російськими.

Причиною блокування допомоги Україні з боку республіканців є їхнє прагнення посилити кордон з Мексикою і розглядати це питання в прив’язці до допомоги Україні та Ізраїлю. Саме в питанні кордону та міграції республіканці та демократи не можуть дійти згоди.

Нагадаємо, Організація Об'єднаних націй проситиме у донорів $3,1 млрд на гуманітарні потреби України, яка майже два роки перебуває у стані війни з Росією, на 2024 рік. Там зазначили, що масштаб гуманітарних потреб української держави залишається величезним.