Нова війна
12.01.2024 12:02

США і Велика Британія за підтримки Австралії, Нідерландів, Бахрейну і Канади сьогодні вночі, 12 січня, завдали спільних ударів по об'єктах хуситів в Ємені, - пише ABC News.

Карта

Карта

Удари завдавалися одразу по кількох містах із застосуванням морського та авіаційного озброєння.

Офіційний представник Пентагону зазначив, що США та Британія завдали ударів з повітряних, морських та підводних "платформ". Ці удари були спрямовані по радарах, об'єктах протиповітряної оборони, а також по місцям зберігання та запуску дронів, крилатих та балістичних ракет.

Удари завдавалися міжнародним аеропортом Сани та провінціям Сана, Ель-Ходейда, Саада і Дамар.

Неназваний американський чиновник також зазначив, що удари досягли своєї мети. За його словами, удари по позиціях хуситів у Ємені вже закінчилися, але США залишають за собою право відповісти, якщо погрози продовжаться.

Президент США Джо Байден підтвердив завдання серії ударів по базах хуситів в Ємені, пише пресс-служба Білого дому.

"Сьогодні, за моєю вказівкою, військові сили США разом із Сполученим Королівством та за підтримки Австралії, Бахрейну, Канади та Нідерландів успішно завдали ударів по ряду цілей у Ємені, які використовували повстанці-хусіти, щоб поставити під загрозу свободу судноплавства в одній із найважливіших водних артерій світу", - зазначив Байден.

За його словами, ці удари є прямою відповіддю на безпрецедентні атаки хуситів на міжнародні морські судна у Червоному морі, включаючи використання протикорабельних балістичних ракет.

"Ці атаки поставили під загрозу персонал США, цивільних моряків і наших партнерів, поставили під загрозу торгівлю та свободу судноплавства. Понад 50 країн постраждали від 27 атак на міжнародне комерційне судноплавство, екіпажі з понад 20 країн зазнавали загроз або були взяті в заручники під час актів піратства", - додав він.

Президент США також додав, що відповідь міжнародного співтовариства на ці атаки була єдиною і рішучою.

Він наголосив, що ці удари є чітким сигналом того, що Сполучені Штати та партнери не зазнають нападів та не дозволять поставити під загрозу свободу судноплавства на одному з найважливіших комерційних маршрутів у світі.

Лідер хуситів Наср Алдін Амер у коментарі SkyNews також підтвердив, що столиця Ємену зазнала нападу, і сказав, що угруповання відповість на нього

«Жорстока агресія проти нашої країни, за яку вони заплатять абсолютно і без вагань, і ми не відступимо від нашої позиції підтримки палестинського народу, незалежно від ціни», - сказав він.

Раніше ЗМІ писали, що в листопаді минулого року угруповання хуситів у Ємені почало регулярно завдавати ударів по кораблям у Червоному морі. Так, у середині грудня британський есмінець збив безпілотник, який намагався атакувати одне із цивільних суден.

На тлі частіших ударів хуситів було скликано Радбез ООН. Своїм рішенням він вимагає від хуситів негайного припинення ударів по кораблях. В ООН також заявили, що ескалація ситуації в акваторії Червоного моря може призвести до більш серйозних наслідків.