Літак
15.01.2024 08:13

У російських пабліках паніка, пишуть, що українські військові збили російський літак А-50 та підбили повітряний командний пункт Іл-22М11, які патрулювали в акваторії Азовського моря.

Пост

Також цю інформацію оприлюднило видання "Суспільне".

"Українські військові ввечері, 14 січня, збили над Азовським морем російський літак А-50 та підбили повітряний командний пункт Іл-22М11. Про це повідомили Суспільному джерела в Силах оборони", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що близько дев'ятої вечора повітряний командний пункт Іл-22М11 здійснював чергування в районі Стрілкового на Херсонщині, де й був підбитий. Після ураження, літак планував здійснити посадку в Анапі, запросив евакуацію та викликав швидку й пожежників.

Згодом стало відомо про збиття Повітряними силами військового літака повітряно-космічних сил Росії А-50, який чергував у районі Кирилівки на Запоріжжі. Згідно з відкритими джерелами, в 2022 році Росія мала лише три такі літаки і шість його модифікацій А-50У.

Як зазначає у Телеграм-каналі нардеп Олексій Гончаренко, А-50 - російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління. За відкритою інформацією, таких літаків у рф десь менше 10, а вартість кожного приблизно 330 млн доларів.

Гончаренко

Речник Української добровольчої армії "Південь", голова Громадської ради при Одеській ОВА Сергій Братчук написав: "Джерела пишуть про зникнення з радарів російського літака ДРЛВ «А-50» в районі Азовського моря Також пишуть про підбитий Іл-22, який був в повітрі і намагався долетіли до найближчого аеродрому для аварійної посадки, але зник з радарів в районі Керчі, Крим. За попередніми даними, інформація підтверджена, тому очікуємо коментарі від ПС. "

У Повітряних силах ЗСУ натякнули на знищення літаків РФ, - ймовірно, мова йде про А-50 та Іл-22, збиті 14 січня. Це стало своєрідною помстою за обстріл Дніпра, що стався 14 січня 2023 року.