Лава
15.01.2024 10:04

Рано вранці 14 січня в Ісландії, на півострові Рейк'янес біля міста Ґріндавік, відбулося виверження вулкана. Лава вже досягла міста та знищила кілька будинків, повідомляє RUV.

Перед виверженням в Ґріндавіці збільшилася сейсмічна активність, що призвело до евакуації всього міста. Також через природну катастрофу частина міста залишилася без електропостачання. За інформацією мовника, мінімум три будинки вже зазнали руйнувань від лави, і кілька інших чекає аналогічна доля.

За даними Ісландського метеорологічного управління, лише у неділю, 14 січня, приблизно о третій годині ночі за місцевим часом, в районі біля Ґріндавіка сталося не менше 200 землетрусів. Це вже п'яте виверження на півострові Рейк'янес з початку 2021 року.

Зараз на північ від міста є дві тріщини, звідки виливається лава. Перша перетинає захисний вал, який будується для захисту міста, а інша знаходиться всередині бар'єру.

Смертельні випадки в результаті вивержень є рідкісними. Одна людина залишається зниклою безвісти в Ґріндавіку після того, як минулого тижня ймовірно впала в глибоку тріщину, що утворилася під час нещодавньої сейсмічної активності.

Зазначимо, що Рейк'янес - вулканічна та сейсмічна гаряча точка на південний захід від столиці Ісландії Рейк'явіка. У березні 2021 року фонтани лави вивергалися з тріщини в землі довжиною 500-750 метрів. Попереднє виверження сталося 19 грудня 2023 року, коли влада евакуювала майже 4000 жителів рибальського містечка Ґріндавік і закрила геотермальний курорт "Блакитна лагуна" неподалік.

Раніше ми повідомляли про наслідки землетрусу у Японії.