Хвороба
17.01.2024 15:18

Глава Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) Тедрос Аданом Гебреїсус висловив попередження про необхідність глобальної готовності до майбутніх невідомих хвороб, наголосивши, що концепція "хвороби X" не є новою і використовується ВООЗ з 2018 року. Гебреїсус вказав на існуючі віруси, такі як MERS, Зіка та Ебола, але зазначив, що необхідно також готуватися до невідомих хвороб, які можуть з'явитися у майбутньому, пише The Guardian.

Він визначив COVID-19 як можливу першу "хворобу X" і наголосив, що ВООЗ вже попередньо готувалася до виникнення подібних вірусів ще до пандемії 2020 року.

Гебреїсус висловив думку, що передбачення та готовність до подібних ситуацій є ключовими, організація має мати системи раннього попередження, а також структури для надзвичайних випадків, таких як додаткові медичні заклади та медичний персонал.

Він закликав до підготовки до невідомих загроз, враховуючи нашу історію, де такі ситуації траплялися неодноразово, і підготовка може мінімізувати негативні наслідки.

Раніше повідомлялося, що українців закликають знову носити маски через зростання захворюваності на COVID-19.

Основою для захисту проти тяжкого перебігу COVID-19 є курс із трьох щеплень.

Як повідомляється на сайті Міністрества охорони здоров'я, отримання двох доз первинної вакцинації та перше бустерне щеплення, яке вводять через 5 місяців після первинної вакцинації. Усі наступні після третього щеплення називають додатковим бустером. Потребу у додатковому бустерному щепленні визначає лікар з огляду на історію хвороби пацієнта та прийняті рекомендації МОЗ України.

У 2024 щеплення проти COVID-19 залишаються безоплатними для кожного українця. Вакцинуватися можна через запис у свого сімейного лікаря або в пункті щеплень у медзакладах. Інформацію про найближчі пункти вакцинації, їхні адреси та графік роботи можна знайти за посиланням або зателефонувавши до контакт-центру МОЗ за номером 0 800 60 20 19.