Літаки
19.01.2024 17:46

Заступник глави Офісу президента України Ростислав Шурма заявив, що Україна активно працює над відновленням авіасполучення з Києва та Львова, передає «Інтерфакс-Україна».

Він підкреслив, що Україна дуже інтенсивно працює над відновленням авіасполучення в Україні.

"Обов'язково зробимо все можливе, щоб це реалізувати", - заявив він.

За його словами, наявність надійної логістики, транспортного сполучення, особливо авіасполучення, це фундаментально важливі елементи ділової та інвестиційної діяльності країни.

«Якщо інвестори й бізнесмени не зможуть комфортно й швидко добиратися до потрібних їм місць, вони не прийдуть і нічого не зроблять», - зазначив заступник глави ОП.

Зараз розглядається відкриття аеропортів у Києві та Львові, але «основний фокус» спрямований на «Бориспіль». Однак Ростислав Шурма не готовий назвати конкретні терміни.

«Послухайте, маємо внутрішню дорожню карту й графік. Ви маєте рацію, але я не хочу називати якісь конкретні терміни... Якби це залежало лише від нас. Можливо, я був би готовий публічно взяти на себе зобов'язання, але думаю, що частка нашої домашньої роботи тут не більше ніж 20%», - заявив він, додавши, що можливість відновлення авіасполучення в Україні залежить від рішень міжнародних партнерів, незалежних регуляторів, страхових компаній. Крім того, успіх цього рішення залежатиме, зокрема, і від здатності України забезпечити фізичну безпеку польотів.

«Наша команда й військові тісно співпрацюють з ізраїльськими колегами для вивчення їхнього досвіду. Ми абсолютно впевнені, що нам це вдасться», - заявив заступник глави ОП.

Крім того, сказав він, не менш важливим є отримання схвалення європейського регулятора IATA й пошук надійних страхових механізмів, щоб лізингодавці змогли без побоювань надати повітряні судна.

«І тут перед нами стоїть те саме завдання: створити правильні інструменти ризику, щоб авіакомпанії могли літати до Києва, який ми плануємо відкрити», - підсумував Шурма.

Раніше повідомлялось, що в Україні запрацював спеціальний прикордонний режим. Згідно з ним, за перебування в прикордонній смузі завширшки у п'ять кілометрів від лінії держкордону потрібно мати спецдозвіл органу ДПСУ.