Зловживання владою
26.01.2024 14:47

Днями стало відомо про викриття мера Тульчина Валерія Весняного в оборудках з землею. Як повідомляють правоохоронні органи, мер на власний розсуд роздавав в оренду гектари землі, не узгоджував ціну орендної ставки ні з ким, а лише з потребами власного гаманця, і у викритому епізоді наніс збитки громаді у розмірі майже 3 млн гривень.

Поки що правоохоронці розповіли про один факт зловживання владою, але сумнівно, що «вічний» мер один раз спробував, і кинув те шахрайство. Як відомо, чим більше є тим - більше хочеться, а тим паче, коли невідворотність покарання має сумнівні перспективи.

А щоб мати можливість роками дурити громаду, мер Тульчина вдався до традиційного на українських владних широтах прихистку в найближчому оточенні народного депутата. Тим більше, мерські послуги «піар-менеджера» аж занадто швидко знадобилися для Лариси Білозір. Про яку в Тульчині до певного часу не знали, не чули, не бачили. Але батькові, нардепу Миколі Кучеру дуже був потрібен ще й тульчинський округ. Нагадаємо, Микола Кучер – вічний депутат, який почав політичну кар’єру з партії «регіонів», тієї самої злочинної політичної сили, що привела війну на наші землі. Потім переметнувся до партії Порошенка, а зараз приховує весь свій політичний «бекграунд», і в цьому йому допомагають місцеві управлінці з кримінальними «хвостами».

Скрін

Фото: склад засновників ГО “Ми - Вінничани”

Микола Кучер і Валерій Весняний об’єдналися спільною метою – поставити дочку Миколи Кучера Ларису Білозір на округ і тим самим розширити курячі бізнес-інтереси Миколи Івановича. І якщо хтось думав, що розрекламований та проведений Тульчин Опера Фест – це культурна акція, щоб залучити іноземних туристів, створювати робочі місця чи розвивати маленькі містечка України – сильно помилилися. Мільйони грошей таким чином вливалися в медійну пізнаваність та просування доньки Миколи Кучера в депутатське крісло. Ніяких інвесторів, звісно, в Тульчині не з’явилося. Достатньо глянути на руїни тульчинської автостанції, щоб переконатися в цьому. А от Лариса Білозір таки сидить в українському парламенті.

Тісні стосунки клану Миколи Кучера і Валерія Весняного задокументовані в статутних документах ГО «Ми – Вінничани». Згідно яким тульчинський мер є одним із засновником цієї організації. Створювалася вона, нагадаємо, в 2021 року як політичний трамплін у вибори 2024 року. Характерно, що в статутних документах ні М.Кучер, ні Л.Білозір, ні Г.Вацак не числяться, хоч саме вони з головою ГО «Ми-Вінничани» Валерієм Коровієм проводили широко рекламоване заснування цієї групи.

За кілька років в ГО «Ми – Вінничани» стягнули слизьких на руку місцевих управлінців, які за будь-яких політичних розкладів завжди при владі, мають вплив, а отже – корисні для просування депутатських кланових і бізнес-інтересів. Любителі ГО «Ми - Вінничани» потрапляють в поле зору правоохоронців. Як, наприклад, Людмила Червонецька, голова Тростянецької громади, яка просуває інтереси Кучера. Кримінальні справи на цю особу відкриті і зараз, слідство триває.

Наразі стосовно Валерія Весняного Вінницький міський суд обрав запобіжний захід: 54 доби під вартою з можливістю вийти під заставу в розмірі 800 тисяч гривень.