Банківська картка
02.02.2024 17:18

У Міністерстві соціальної політики спростували інформацію щодо начебто можливого блокування банківських карток пенсіонерів через відсутність руху коштів на них, яка останніми днями поширюється у ЗМІ.

Як заявили у Мінсоцполітики, вони не давали жодних коментарів щодо будь-якого блокування банківських карток українських громадян. По-перше, тому що жодної норми такого плану немає в законодавстві чи нормативних актах, які регулюють сферу соціального забезпечення. По-друге, тому що Мінсоцполітики не має ані повноважень, ані технічної можливості впливати на діяльність банків щодо блокування банківських карток.

У міністерстві пояснили, що новина, яка була некоректно інтерпретована окремими ЗМІ, стосується пенсіонерів-переселенців, які стали внутрішньо переміщеними особами до 24 лютого 2022 року. Якщо такий пенсіонер не користується своєю банківською карткою протягом тривалого періоду (не менше 6 місяців), і по такій картці немає руху коштів, пенсія такій особі продовжує нараховуватись, але до моменту з’ясування обставин пенсія не перераховується такій особі на її картковий рахунок.

«Причина цього – те, що значна частина пенсіонерів з числа ВПО, зареєстрованих як ВПО до 24.02.2022 року, проживає на тимчасово окупованій території. В такій ситуації держава не має можливості оперативно з’ясовувати інформацію щодо того, чи власник картки не втратив до неї доступ (і нею згодом можуть скористатися шахраї) і чи є власник живим, адже під час війни ризики смерті чи зникнення людини, на жаль, зростають в рази.

Тому, для продовження виплат такій особі, держава має отримати підтвердження, що пенсіонер живий, і сам користується своєю карткою. До моменту, поки пенсіонер не підтвердить свою особу, пенсія їй і далі нараховується Пенсійним фондом, але не перераховується їй на картку.

Як тільки людина виходить на зв’язок і підтверджує свою особу, нараховані виплати перераховуються такій особі на її рахунок. Інформація щодо можливого блокування картки не відповідає дійсності», – повідомили у Мінсоцполітики.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України дозволив виплачувати допомогу для внутрішньо переселених осіб, навіть якщо в родині є непрацюючі люди працездатного віку. Але вони повинні працевлаштуватись.