Мобілізація жінок
03.02.2024 16:45

У мережі поширюється новина, що ТЦК мобілізував перших жінок у Києві». Це – фейк, - роз'яснює Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Так, зазначається, що в мережі активно поширюється інформація про те, що у Києві почали примусово мобілізували та відправили на полігон медичних працівниць лікарень. Вони нібито мають пройти там підготовку і відправитись на фронт. Про це пишуть російські Telegram-канали, доповнюючи текст фотографію, де жінці у військовому одязі передають пакунки з камуфляжем.

У центрі зазначили, що насправді, жінки з медичною або фармацевтичною освітою мають стати на облік, однак це не означає мобілізацію. Вона, як і раніше, для українських жінок є лише добровільною.

19 грудня 2023-го президент України Зеленський запевнив, що не підпише закон про мобілізацію жінок. А на фотографії, яку поширюють – військовослужбовиці 112 окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ, яким волонтерки з Arm Women Now передають комплекти сучасної зимової жіночої уніформи, зʼясували журналісти проєкту «Без брехні».

Нагадаємо, ми писали про законопроект щодо мобілізації, військового обліку та проходження військової служби, в якому зазначається, що українські жінки можуть служити в армії лише за умови добровільної згоди.

Раніше повідомлялося, що Президент України Володимир Зеленський оголосив про успішне отримання ще двох систем протиповітряної оборони, які здатні ефективно збивати «всі» повітряні цілі противника.