Війна в Україні
06.02.2024 11:19

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) повідомляють, що затримки західної допомоги у сфері безпеки призводять до дефіциту снарядів в Україні та не дає Збройним силам України ефективно використовувати західні системи протибатарейної боротьби. При цьому російські загарбники навпаки, посилюють артилерійські удари.

Висновки Інститут були оприлюднені на сайті ISW.

Україна не може активно використовувати артилерію

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко заявив, що російські війська за останній тиждень посилили артилерійські удари майже на 25%. Вони понад 1500 разів обстріляли Україну, вдаривши по понад 570 населених пунктах, повідомили аналітики Інституту.

The New York Times повідомила, що, навпаки, українські сили на критичних ділянках фронту, таких як Авдіївка, дедалі більше використовують снарядів і, отже, можуть націлюватися лише на маси наступаючих російських солдатів. Видання зазначило, що російські сили, очевидно, адаптувалися та тепер просувається меншими групами, які українській артилерії важче вразити.

Україна має кращі контрбатарейні можливості

Український військовий аналітик і полковник у відставці Петро Черник зазначив, що українські сили мають відносно кращі контрбатарейні можливості, ніж російські сили, зокрема тому, що вони мають американські радари AN/TPQ-36, -48 і -50 і німецьку радіолокаційну систему COBRA.

Військовий пояснив, що контрбатарейні радари ефективні тим, що вони виявляють вхідний вогонь і обчислюють його точку походження, щоб артилерія могла вести вогонь у відповідь. Але для цього артилерії потрібна достатня кількість артилерійських боєприпасів. Відсутність артилерійських боєприпасів, таким чином, серйозно погіршує роботу контрбатарейних систем.

Нагадаємо, у Харківській області в селищі Золочів російська армія вдарила ракетою С-300 по будівлі триповерхового готелю. Загинув двомісячний хлопчик. Поранено трьох жінок.