Росіяне
07.02.2024 17:07

Жителі Росії стабільно високо підтримують вторгнення в Україну і готуються до затяжної війни. Лише третина готова розділити моральну відповідальність за загибель мирних українців та руйнування. Про це свідчать дані опитування незалежного "Левада-центру".

Так, згідно даних, у січні 2024 року більшість опитаних (77%) підтримують війну проти України, не підтримують - 16% респондентів, ще 8% вагаються з відповіддю.

Опрос

Третина жителів Росії вважають, що такі люди, як вони несуть моральну відповідальність за загибель мирних жителів та руйнування в Україні (10% - безумовно несуть, 21% - несуть певною мірою), зворотної позиції дотримуються 62% опитаних. Такий розподіл відповідей стійкий і зберігається протягом останніх півтора року.

Опрос

Також у росіян зберігається і впевненість у тому, що проти України триватиме довго. Так, майже половина опитаних (45%) вважають, що військові дії триватимуть більше року, ще 23% припускають, що від півроку до року.

Опрос

Більшість опитаних (77%) вважають, що війна проти України закінчиться перемогою Росії, це на 6 п.п. більше, ніж рік тому, і приблизно відповідає настроям травня 2022 року.

Опрос

Дві третини жителів Росії (64%) не вважають, що РФ припустилася помилки, розпочавши війну.

Опитування "Левада-центру" проведено 14-20 грудня 2023 року та 25-31 січня 2024 року серед 1606 та 1621 осіб. Дослідження проводиться вдома у респондента шляхом особистого інтерв'ю. Статистична похибка (з ймовірністю 0,95) вбирається у 3,4%.

Нагадаємо, в Росії ув'язнених ІЧ-41 у Кемеровській області катували електрошоком та погрожували зґвалтуванням за відмову їхати на війну в Україну.

Раніше повідомлялося, що у Росії вирішили залучити на війну військових пенсіонерів, пообіцявши їм підвищені пенсії.

Крім того, у Росії Міноборони почало шукати контрактників для відправки на війну в Україну серед учнів старших класів.

Також ми писали, що російські силовики влаштували полювання на мігрантів, щоб покликати їх на службу.