Арсен Жумаділов
08.02.2024 14:31

Новостворене державне підприємство «Агенція закупівель у сфері оборони» (ДП «Державний оператор тилу»), який перебуває під контролем чиновника Міноборони Арсена Жумаділова, отримує матеріальну вигоду від завищених цін продуктів та амуніції для ЗСУ, заявив у Facebook політичний експерт Олег Постернак.

«Міноборони поклало на нього функцію закупівлі нелетальних потреб і харчування ЗСУ. Жара пішла – і уже можемо робити висновки із тендерів, оприлюднених у січні та лютому на Prozorro. Головний висновок: новостворене державне підприємство під гаслами боротьби з корупцією, озвучених Жумаділовим, підозріло завищує ціни на лоти», - проаналізував Постернак.

Наприклад, у жовтні Департамент держзакупівель МО купував бронежилети по 24 930 грн за штуку. А вже в січні «Агенція закупівель у сфері оборони» бере ті самі бронежилети у того самого постачальника, але чомусь уже значно дорожче – по 26 570 грн за штуку.

«Такі самі метаморфози прослідковують у свіженьких тендерах на харчування для ЗСУ. Я глянув на два аукціони, оголошені «Агенцією закупівель у сфері оборони». Їхня загальна сума – майже 7 млрд грн, а вартість комплекту продуктів харчування збільшена з трохи більше 120 до 139,38 грн», - навів дані експерт.

Він звертає увагу на те, що з цих семи мільярдів державне підприємство, контрольоване Жумаділовим, отримує у своє розпорядження 28 млн грн, адже, виявляється, новостворене ДП із кожного контракту отримують комісію 0,4%.

«Виходить, що, прикриваючись гаслами про прозорість, вони свідомо завищуватимуть суми на закупівлях для армії? Бо їм так вигідно і тоді у них більший особистий навар. Нові схеми в дії, і це лякає. Не хочу наразі вживати слово «прокладка» щодо цього ДП, але подумки все одно рахую, скільки дронів можна купити за 28 млн грн», - написав Постернак.