Новий рік
10.02.2024 10:21

Новий рік у Китаї та інших країнах Східної Азії відзначають щороку в різний час. Дата китайського Нового року залежить від місячних циклів – початок нового року випадає на другий молодик після зимового сонцестояння, передає glavcom.ua.

Новий рік

У 2024 році китайський Новий рік настає 10 лютого та триває 15 днів. Через різницю в літочисленнях, у Китаї зустрічатимуть не 2024-й, а 4721-й рік.

Новий рік

У китайців є легенда, пов'язана із цим святом. Так, за давнім міфом, на початку кожного нового року китайці були змушені ховатися від чудовиська на ім'я Нянь (у перекладі з китайської рік). Це страшне й ненажерливе чудовисько, яке жило в морській безодні й раз на рік, у переддень свята, виходило на сушу і з’їдало худобу та зібраний урожай, а заодно й мирних людей.

Новий рік

Аби задобрити Няня, люди залишали йому їжу як жертву, а самі ховалися. Однак зрештою люди помітили, що Нянь боїться червоного кольору, вогню та гучних звуків. Відтоді на Новий рік у Китаї наклеюють червоні парні написи дуйлянь перед входом у будинок, розвішують такого ж кольору ліхтарі й запускають феєрверки.

Раніше повідомлялося, що принесе дванадцяти знакам китайського гороскопу 2024 рік.