Війна в Україні
14.02.2024 09:18

В Україні зареєстровано новий законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо мотивації військової служби". У ньому пропонується збільшити низку доплат і пільг для військових.

Про це повідомляє сайт Верховної ради та Facebook секретаря Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони і розвідки Романа Костенко.

У документі пропонується встановити виплати за знищення або захоплення ворожої техніки.

Зокрема, за знищений танк, САУ або РСЗВ пропонується виплачувати 370 тисячі гривень. За БМД, БТР, БМП, командно-штабну машину, артилерійську систему виплати будуть менші -100 тисяч гривень. Інші бронеавтомобілі або вантажні автомобілі нардепи оцінили у 30 тисяч гривень.

За ЗРК та радіолокаційні системи засобів ППО винагороду пропонують встановити також 370 тисяч гривень. Трохи меншу виплату пропонують за знищення засобу контрбатарейної боротьби - до 150 тисяч гривень. Стільки ж військовий зможе отримати за знищений РЕБ.

За знищення безпілотників розвідувального та ударного типу пропонують виплачувати 100 тисяч гривень. Така ж винагорода пропонується за знищення балістичної ракети.

Найбільшу винагороду можна буде отримати, якщо військовий знищить ворожий літак - 500 тисяч гривень, за військовий гвинтокрил - 300 тисяч гривень, комплекс дальнього візуального спостереження - 30 тисяч гривень, військовий корабель - 300-500 тисяч гривень, засоби РЕР - 30-100 тисяч гривень.

Новий законопроект пропонує виплачувати винагороди не лише військовим, але й поліцейским спецпризначення.

Виплату пропонують розподіляти між тими, хто брав участь у виявленні, знищенні чи захопленні певного виду техніки. Однак для командирів військових передбачено додаткову винагороду у відсотках від суми: безпосередній командир - 5%, командир рівня взводу/роти/групи - 3%, командир рівня батальйону - 2%, командир рівня бригади (полку) - 1%.

Нардепи пропонують встановити надбавки та винагороди тим військовим, які під час дії воєнного стану проходять військову службу не менше 12 місяців. За умови, що мінімум 6 місяців беруть участь у бойових діях, вони зможуть отримувати посадовий оклад, оклад за військовим званням, надбавку за вислугу років із коефіцієнтом 1,5.

Ті військові, які під час дії воєнного стану проходять військову службу не менше 24 місяців, з 12 місяцями бойових дій, зможуть отримувати посадовий оклад, оклад за військовим званням, надбавку за вислугу років із коефіцієнтом 2.

Раді пропонують передбачити грошову виплату тим, хто після 24 лютого 2022 року уклав чи продовжив контракт про проходження служби на строк не менше 3 років або до закінчення воєнного стану. Ця допомога буде одноразова та матиме такі розміри:

  • солдатам - 120 тисяч гривень,
  • сержантам і старшинам - 160 тисяч гривень,
  • офіцерам - 200 тисяч гривень.

Що стосується тих, хто має право звільнитися зі служби за сімейними обставинами або станом здоровʼя, однак має бажання продовжити служити, пропонують щомісячну доплату у розмірі 10 тисяч гривень.

Народні депутати пропонують у законопроекті встановити пожиттєве страхування життя та здоров'я для військових, які відслужили не менше 36 місяців, із них - щонайменше 12 бойових, а також для звільнених із полону (за державні кошти в приватних установах). Дія страхування поширюватиметься й на їхні сімʼї.

Документ також пропонує встановити мінімальні розміри пенсій по інвалідності особам, які отримали інвалідність унаслідок участі в ATO на сході України, ООС на сході України, збройної російської агресії проти України: І група - 25 тисяч гривень, ІІ група - 20 тисяч гривень, ІІІ група - 15,6 тисячі гривень.

Ті військові, які прослужили не менше 36 місяців, з яких 12 місяців були бойові дії. Це стосується і тих, хто не дослужив ці строки у звʼязку з пораненням, а також звільнені з полону. Іпотеку на житло під 3% терміном до 20 років матимуть усі, хто служив не менше 36 місяців, із них - мінімум 24 бойових.

Нагадаємо, російські війська намагаються прорвати українську оборону, застосовуючи так звану радянську теорію глибокого бою. Однак їхні спроби невдалі.