Фейк РФ
15.02.2024 09:38

Російська пропаганда запустила фейк про те, що в Україні нібито хотіли вбити президента Франції Еммануеля Макрона. Замах на нього нібито мали скоїти під час візиту лідера до Києва, а "стояли" за цим президент Володимир Зеленський та очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов, якому глава нашої держави нібито віддав відповідний наказ.

Тим часом про плани щодо замаху Макрона нібито попередили люди з "оточення Валерія Залужного", після чого він, як писали росЗМІ, і скасував візит до України. Про це розповіли в Центрі протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України.

"Джерелом для російських медіа став нібито сюжет французького телеканалу France 24, який має всі ознаки діпфейку. На офіційному сайті France 24 подібний сюжет відсутній", – сказано в повідомленні.

Зокрема, на цей "сюжет", а саме відео дуже поганої якості з телевізора, посилався російський сайт "Известия". Потім до поширення фейку долучилися інші російські пропагандистські ЗМІ та заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв.

"Макрон, схоже, настільки злякався справжнього чи ймовірного вбивства в нацистському Києві, що не тільки скасував свою поїздку туди, але й вирішив поділитися ядерним потенціалом з іншими європейцями", – написав він.

Невдовзі у France 24 заявили, що відео, яке поширювали роспропагандисти є фейковим і ніколи не демонструвалося в ефірі телеканалу. Таку заяву зробили в пресслужбі каналу, її поширили деякі російські ЗМІ, спростовуючи таким чином свої попередні повідомлення.

У ГУР відреагували на цю ситуацію, зазначивши, що РФ влаштувала чергову спецоперацію та інформаційну атаку проти України. Ворог намагається дискредитувати нашу державу на міжнародній арені та дестабілізувати ситуації всередині країни.

Представник ГУР Андрій Юсов наголосив, що цей вкид про Макрона є цілковитою брехнею, яку традиційно підхопили росЗМІ. Він попередив, що такі інформаційні атаки матимуть місце і надалі. Вони будуть спрямовані проти окремих українських чиновників та військово-політичного керівництва.

"Попри очевидну безглуздість звинувачень, поширюючи цей фейк російська пропаганда намагається дискредитувати Українську державу, зруйнувати довіру між Україною та її партнерами і посіяти розбрат всередині країни", – зазначили в ЦПД і закликали довіряти лише верифікованим джерелам інформації.

Нагадаємо, у ніч на 15 лютого у Росії з аеродрому Оленья, що у Мурманській області, злетіло кілька бомбардувальників Ту-95мс. О 4.30 стало відомо про загрозу пусків ракет, у південно-східних областях оголосили повітряну тривогу.