Війна в Україні
16.02.2024 08:59

Російські війська скупчують велике угруповання сил, готуючись до відновлення наступу в Запорізькій області. Однак в ISW не бачать останніх індикаторів того, що окупанти мають намір найближчим часом відновити наступальні дії в західній частині області.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Російське командування провело реорганізацію командних структур свого угруповання військ на півдні України. Український військовий оглядач Костянтин Машовець 15 лютого заявив, що командування ворога розформувало "Запорізьке" угруповання військ (неназване угруповання військ РФ, яке відповідало за захід Запорізької області принаймні від початку контрнаступу ЗСУ влітку 2023 року). За словами Машовця командування РФ передало частини 58-ї загальновійськової армії (Південний військовий округ) до угруповання військ "Дніпро" під командуванням ВДВ та командувача угруповання військ "Дніпро" генерал-полковника Михайла Теплинського.

Зазначається, що елементи 58-ї загальновійськової армії відповідали головним чином за укомплектування російських оборонних рубежів у західній частині Запорізькій області під час контрнаступу ЗСУ разом із частинами російських 7-ї та 76-ї дивізій ВДВ, і відтоді проводили обмежені контратаки в цьому районі.

"ISW виявив ознаки того, що російське командування може розглядати захід Запорізької області та Херсонську область як єдину оперативну вісь, і підпорядкування 58-ї загальновійськової армії Угрупованню сил "Дніпро" може бути спробою привести існуючі командні структури на полі бою у відповідність із цим баченням", – оцінюють аналітики.

Машовець також повідомив, що російське командування перекинуло підрозділи 5, 35 і 36 Східного військового округу, які загалом відповідали за операції в Запорізькій області та у прикордонній зоні Донецько-Запорізької області поряд із підрозділами "ДНР" та різними іншими підрозділами РФ, від "Запорізького" угруповання військ до Східного угруповання військ.

Нагадаємо, 15 лютого на всіх ділянках фронту було зафіксовано 95 бойових зіткнень. В Авдіївці відбувається планове підсилення підрозділів та здійснюється маневр військами на загрозливих напрямках.