Тамаз Сомхішвілі
16.02.2024 20:28

Провідна британська юридична компанія Zaiwalla & Coще пів року тому, наводячи приклад британського інвестора Тамаза Сомхішвілі, попереджала про те, що тиск української влади на бізнес посилиться, і країна залишиться без будь-яких інвестицій.

Про це пише журналістська спільнота«Захист британських інвестицій – допомога Україні».

«Після того, як питання виділення Україні допомоги від США, знову відклалося на невизначений термін, ще більшого значення набуло питання захисту інвесторів в Україні. З кожної гривні, вкладеної в економіку країни, відраховуються податки в бюджет, що потім йдуть на фінансування збройних сил. В такій ситуації потрібно рятувати західних інвесторів від свавілля чиновників, суддів, тиску правоохоронців, рейдерства. Адже без інвестицій економіка не буде працювати та це прямо вплине на обороноздатність країни», - пишуть журналісти.

Розслідувані нагадують, що гучному скандалу з Ігорем Мазепою передував не менш кричущий та тривалий кейс порушення прав британського інвестора, який фактично був пограбований владою в Україні.

«Але весь світ бачить кейс Мазепи – коли влада вона атакує і безпідставно звинувачує відомого українського підприємця, який сплачував податки та допомагав військовим. Задовго до Мазепи українська влада теж нахабно атакувала британського громадянина Тамаза Сомхішвілі та вкрала в нього мільйони доларів, які він вклав у реконструкцію Харківської площі Києва. І позбавила Україну більш ніж у 160 млн доларів інвестицій», - пише «Захист британських інвестицій – допомога Україні».

Як повідомляється, одна з провідних британських юридичних компаній Zaiwalla & Co, яка захищає інтереси Тамаза Сомхішвілі, ще пів року тому у статті попереджала про посилення тиску української влади на бізнес.

«Будь-які іноземні інвестори будуть утримуватися від інвестування в Україну, якщо буде вважатися, що корумповані чиновники здатні ігнорувати закон і підривати судовий процес», - писав власник Zaiwalla & Cо Варун Зайвалла на початку серпня 2023 року. За його словами, тиск на бізнес в Україні призведе до того, що інвестори будуть звертатися до міжнародних судів», - зауважує спільнота.

Британські юристи наводять досвід Тамаза Сомхішвілі, британського приватного інвестора, який має досвід інвестування в таких країнах, як Великобританія, країни Європейського Союзу, його рідна Грузія та Україна.

«Приклад Сомхішвілі має стати повчальним попередженням для британських інвесторів про те, що інвестиції в післявоєнну Україну все ще можуть бути пов'язані з високим рівнем комерційного ризику», - попереджає автор статті.

«При діючій владі, зрозуміло, що інвесторам не має сенсу звертатися за справедливістю до українських судів. Єдина надія – це міжнародні суди, як, наприклад Високий суд Лондона, де за допомоги юридичної компанії Zaiwalla & Co шукає справедливості британський інвестор Тамаз Сомхішвілі», - зазначають журналісти.

Нагадаємо, як повідомлялося, близька до Віталія Кличка юридична фірма «Алексєєв, Боярчуков і партнери» гарантувала британському інвестору Тамазу Сомхішвілі повернення інвестицій, вкладених в інфраструктуру Києва, і втраченої вигоди, проте повністю провалила виконання своїх зобов’язань, незважаючи на підтримку інвестором передвиборчої кампанії Віталія Кличка у 2020 році.