Роман Світан
19.02.2024 14:49

Льотчик-інструктор, полковник ЗСУ в запасі, військовий експерт Роман Світан озвучив сценарій звільнення України: ЧФ РФ, взяти в котел Крим, а далі – на Донбас. Таку думку висловив він в ексклюзивному інтерв'ю для OBOZ.UA.

Він зазначив, що саме тимчасово окупований Крим, а не Донбас сьогодні має стати головною точкою докладання зусиль Сил оборони України.

Військовий експерт вважає, що проводити серйозні наступальні операції на сході, зокрема й звільняти Бахмут, доки не звільнено наш тил, Кримський півострів, недоцільно. Зважаючи на те, що Головне управління розвідки знищує російські військові кораблі з періодичністю один на десять днів, до кінця поточного року весь Чорноморський окупаційний флот може бути потоплений. Роман Світан вважає, що паралельно необхідно знищити Керченську поромну переправу, а також Керченський міст, причому "позитивна динаміка" тут уже спостерігається.

Слід зазначити, що Світан вважає, що після перерізання російських "мостів" до Криму, армійських запасів на півострові вистачить на півтора-два місяці.

"Навіть без наземних операцій, за допомогою дальніх засобів ураження, авіації, за допомогою БЕКів ми цього року можемо виконати стовідсоткове затоплення російського Чорноморського флоту. Ми це вже на пальцях показали, це не проблема", — сказав Світан.

Раніше повідомлялося, що нашим військовим вдалось "приземлити" вже шість бортів окупантів за останні дві доби.