ЗАЕС
21.02.2024 15:55

Ситуація на Запорізькій атомній електростанції критична. Вона втратила зв’язок з останньою резервною зовнішньою лінією електроживлення. Про це повідомляє Міжнародне агентство з атомної енергії.

ЗАЕС

Наразі запорізька АЕС отримує потрібну їй електроенергію лише з лінії 750 кВ.

"Підкреслює крихку ситуацію з ядерною безпекою та безпекою на майданчику", - наголосили в Міжнародному агентстві з атомної енергії.

Як уточнює речник Української добровольчої армії - Південь, голова Громадської ради при Одеській ОВА Сергій Братчук, на Запорізький АЕС через обстріл пошкоджена одна із ліній живлення. Фахівці "Укренерго" усувають пошкодження під час затишшя і з дозволу військових. В районі ураження йдуть бої. Наразі зв’язок ЗАЕС з енергосистемою забезпечується лише по одній лінії електропередачі.

"У разі відмови цієї лінії найбільша АЕС в Європі отримує черговий повний блекаут, що є важким порушенням умов безпечної експлуатації станції й загрожує розвитком аварії" - говориться в Телеграм-каналі "Енергоатому".

Нагадаємо, Запорізька АЕС - найбільша в Європі атомна електростанція - була окупована російськими загарбниками на початку повномасштабного вторгнення. Інтервенти розмістили на території ЗАЕС військову техніку. За весь час окупації станція кілька разів вимикалася від енергосистем України.