Українські переселенці
22.02.2024 10:58

В Україні тривають перевірки місця проживання внутрішньо переміщених. Нацсоцслужба повідомляє, що такі кроки дозволяють державі підвищити цільове використання бюджетних коштів, спрямовувати їх без затримки саме тим, хто цього потребує.

Перевірки ВПО проводяться лише за певних обставин.

Мета перевірок, повідомляють в Нацсоцслужбі, виявити людей, які отримують держдопомогу на проживання незаконно. Причому перевіряють не всіх поспіль, а лише якщо є підозри, що людина не проживає за вказаною адресою.

Національна соціальна сервісна служба може перевіряти фактичне місце проживання внутрішньо переміщених осіб – отримувачів допомоги на проживання.

Перевірка проводиться на підставі:

  • обліку внутрішньо переміщеної особи в межах однієї територіальної громади;
  • неповідомлення про зміну фактичного місця проживання;
  • результатів верифікації відповідно до критеріїв призначення допомоги.

Як перевіряють місця проживання ВПО:

  1. За два дні людину попереджають про перевірку за телефоном або надсилають повідомлення, наприклад, на «Вайбер».
  2. Якщо людина повідомила про свою відсутність у зв’язку з перебуванням у родичів або, наприклад, з відпусткою, перевірка відкладається на два тижні.
  3. Якщо людини не буде за місцем проживання і через 2 тижні, то складуть акт і залишать офіційне повідомлення про необхідність у строк до 14 робочих днів прибути до органу соцзахисту за місцем перебування на обліку для проходження ідентифікації.

Непроходження ідентифікації ВПО протягом 30 календарних днів є причиною скасування виплат.

Іноді людина може мати вагомі причини для відсутності на місці проживання чи перебування. Наприклад, службове відрядження, хвороба, смерть членів сім'ї тощо.

У такому випадку ВПО впродовж 30 календарних днів після перевірки має право подати до органу соціального захисту населення заяву про відновлення виплат допомоги разом з необхідними підтверджуючими документами.

Нагадаємо, тимчасовим захистом у ЄС користуються понад 4,3 млн біженців із України. Деякі країни, які прийняли багато людей та надали велику фінансову підтримку, через два роки війни скорочують допомогу.