Війна в Україні
22.02.2024 11:59

На думку західних експертів, за найкращого сценарію, Україна може відновити ініціативу наступного року. За гіршого - все ще може ефективно утриматися, а Росія не піде на шлях реалізації своїх військових цілей до 2025 або ж 2026 року.

Про це пише видання Business Insider.

Україна все ще може здобути перемогу у розпочатій Росією війні. Втім для цього вона має зробити пріоритетом оборону, відновлення боєздатності та завдання ударів по Росії там, де вона найбільш вразлива.

За найкращого сценарію Україна може відновити ініціативу наступного року.

Старший науковий співробітник фонду Карнегі Майкл Кофман заявив, що Україна має послуговуватися підходом "утримуй, розбудовуй, вдаряй". Зокрема, під час фази "утримання", на його думку, Україна має окопатися і захистити лінію фронту настільки, щоб виснажити російські сили. Якщо Сили оборони постійно чинитимуть опір Росії, це поставить окупантів у більш слабку позицію.

"Утримуючи лінію фронту, Україна могла б "розбудувати" свою армію шляхом відновлення, навчання та розширення оборонної промисловості країни, а також підтримки західних партнерів України. Елемент "удару" передбачає завдання ударів по слабких місцях Росії, щоб знизити її спроможності і створити можливості для подальших наступальних операцій України", – говорить експерт

Зокрема зазначається, що Україна здійснила численні успішні атаки на російський флот у Чорному морі за допомогою дронів, зокрема надводних безпілотних кораблів, оснащених вибухівкою. Третина російського Чорноморського флоту втрачена, і Україна може розвивати ці успіхи.

"Можливо, за найкращого сценарію Україна може відновити ініціативу наступного року. А за гіршого сценарію Україна все ще може ефективно утриматися, і Росія не піде на шлях реалізації своїх військових цілей до 2025 або 2026", - каже експерт.

Старший науковий співробітник Центру Генрі Л. Стімсона Емма Ешфорд вважає, що Україні зараз бракує можливостей для проведення наступальних операцій, тому варто зосередитися на обороні, щоб не дати РФ захопити більше територій.

Вона також наголосила, що зосередження уваги на обороні могло б відповідати політичним інтересам західних партнерів, оскільки Європа, можливо, зможе підтримати Україну, тоді як критично важлива підтримка з боку США в осяжному майбутньому залишається в глухому куті.

"Цей підхід дешевший. Він ефективніший. Він допомагає вирішити проблеми з живою силою, тому що оборона легша для живої сили, ніж наступ. Навіть за відсутності фінансування від США, це сфера, де європейські держави можуть реально зробити свій внесок", – каже Ешфорд

Хоча підтримка США важлива для передачі ключових боєприпасів та інших поставок, за її словами, визначення пріоритету оборони не обов’язково потребує мільярдів доларів допомоги Україні, які США обговорюють у Конгресі.

Щодо того, як може виглядати перемога України, Ешфорд вказала на продовження існування держави та виживання її народу. Україна вже в певному сенсі виграла війну, сказала вона, завдяки успіху країни в протистоянні російським військам.

Нагадаємо, загальні бойові втрати російських окупантів в Україні на 22 лютого склали 407 240 осіб.