Придністров’я
23.02.2024 14:13

Вперше за останні 18 років лідер невизнаного Придністров’я Вадим Красносільський ініціює скликання з’їзду депутатів усіх рівнів у зв’язку з “тиском з боку Республіки Молдова, що порушує права та погіршує соціально-економічне становище придністровців”. Опозиція Красносільського вважає, що на зборах буде озвучено прохання про приєднання Придністров’я до Росії, а Путін оголосить про це 29 лютого перед Федеральними Зборами, які з великою ймовірністю ухвалять рішення позитивно. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на російські ЗМІ.

Зазначимо, 29 лютого кривавий правитель Росії Путін планує виголосити звернення до підконтрольного йому парламенту. Через два тижні потім у країні-агресорці пройдуть вибори президента. Експерти вважають, щоб посилити підтримку нинішнього керівника країни громадянами, потрібен привід. Власне, його вже знайшли.

Напередодні промови Путіна регіон офіційно звернеться до Росії за допомогою і нагадає кремлю, що хоче стати складовою частиною РФ. У відповідь – за найрадикальнішого розвитку подій – Росія може навіть оголосити про анексію цього молдовського регіону.

У Молдові цей варіант вважають малореальним, бо такий крок вдарить і по самому Придністров’ю, і по впливу Москви у регіоні.

Самопроголошена влада Придністров’я готує політичну подію масштабу, подібного до якого не було тут багато років. На 28 лютого у Тирасполі скликають "з’їзд депутатів усіх рівнів", тобто так званого парламенту Придністров’я, а також районних, міських, селищних та сільських рад цього підконтрольного Росії регіону Молдови.

Тирасполь організовує такі події у разі, коли потрібне надзвичайне рішення. Нинішній з’їзд формально стане сьомим за порядком. Чотири рази такі заходи проводили у 1990-91 роках, щоб оголосити "незалежність" Придністров’я; п'ятий з’їзд відбувся у 1995-му, щоб затвердити "конституцію" регіону.

Але найбільш показовим став попередній, шостий з’їзд, що відбувся аж 17 років тому, у 2006-му. Тоді усіх придністровських депутатів звезли до Тирасполя, щоб ті освятили рішення про організацію референдуму щодо майбутнього Придністров’я. За підсумками референдуму, що відбувся того ж року, місцевий центрвиборчком оголосив, що понад 97% придністровців підтримали майбутнє входження Придністров’я до складу Росії. А також – проголосували за збереження "незалежності", доки приєднання до РФ не відбулося.

Раніше повідомлялося, що масштабний пакет санкцій проти Росії за війну в Україні та смерть російського опозиціонера Олексія Навального запровадили США.