Путін замахнувся на українські регіони
27.02.2024 09:19

Володимир Путін підписав два укази, які офіційно відновлюють Московський та Ленінградський військові округи. Диктатор вкотре зазіхнув на тимчасово окуповані території України.

Зокрема, до одного з військових округів кремлівський лідер "включив" усю Херсонську, Запорізьку, Донецьку, Луганську області й півострів. На це звернули увагу аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначається, що першим указом Путін позбавив Північний флот (ПФ) Росії статусу "міжвидової стратегічної територіальної організації" (об'єднаний штаб західною військовою мовою) і передає землі Північно-Західного федерального округу, які раніше перебували під командуванням ПФ, новоствореному Ленінградському військовому округу (ЛВО).

Другим указом російський диктатор формально відновив Ленінградський і Московський військові округи. Водночас ЛВО захоплює більшу частину території, що раніше входила до складу Північного флоту, а МВО – більшу частину території, яка раніше входила до складу Західного військового округу (ЗВО).

І саме другий путінський указ також включає до Південного військового округу (ПВО) території України, які нині не перебувають під повною російською окупацією. Йдеться про всю Херсонську, Запорізьку, Донецьку та Луганську області, а також Крим, який у розумінні агресора був частиною ПВО ще з 2014 року.

"Включення як окупованих, так і неокупованих частин української території ще раз передбачає, що Росія має на меті максималістські цілі в Україні і прагне повністю поглинути всі п'ять українських регіонів до складу Російської Федерації", – наголосили в ISW.

Також відтворення ЛВО та МВО підтримує паралельні цілі консолідації контролю над російськими операціями в Україні в короткостроковій/середньостроковій перспективі й підготовки росіян до потенційної майбутньої великомасштабної війни з використанням звичайних озброєнь проти НАТО у довгостроковій перспективі.

Нагадаємо, Міністерство оборони Молдови заявило, що 26 лютого в повітряному просторі країни не фіксували російські безпілотні літальні апарати.