Озброєння
28.02.2024 17:28

Компанія Інкас Дубай з ОАЕ намагається потрапити на український ринок озброєнь, але приховує свою сумнівну репутацію і зв’язки з Росією. Про це йдеться в розслідуванні Апострофа.

На світовому ринку ця кампанія відома через скандал навколо бренду INKAS яка належить компанії з Канади, у якої є представництво в Україні. І яка спеціалізується на розробці та виробництві широкого спектру броньованих транспортних засобів.

«Свого часу дубайці дійсно мали відношення до бренду INKAS, але після того, як, за словами канадців, порушили угоду про його використання, всі стосунки між ними і справжніми власниками бренду були розірвані», - пише Апостроф.

Тим не менш дубайська компанія продовжує працювати під цим брендом, і, на думку INKAS Canada, використвоує у виробництві їх розробки і креслення.

Крім того, за повідомленнями інтернет-видань з Узбекистану, Інкас Дубай могла постачати техніку підсанкційним державам-терористам і представникам низки терористичних угруповань, зокрема, ІДІЛ, що діяли на території Сирії та Іраку. Зокрема, ще з 2014 року керівництво Інкас Дубай вживало заходів для постачання бронетехніки терористам із так званих "ЛДНР".

При цьому власник кампанії Улугбекхон Максумов великий шанувальник росії. Його соціальні мережі переповнені фотографіями з політичним бомондом РФ, російськими пропагандистами і прославлянням цієї країни. Щоправда, після початку спроб потрапити на українский ринок озброєнь, ці повідомлення були видалені, але фотографії збереглись в інтернеті.

Про спроби Інкас Дубай потрапити на український ринок ВПК журналісти дізналися через активність ГО «Стоп корупції» яка почала активно цікавитися контрактом під грифом «Секретно» Держприкордонслужби на постачання українським виробником ТОВ «УкрАрмоТех» 50 броньованих автомобілів «Гюрза». Окрім своїх підозр щодо прозорості тендеру активісти стверджували, що українські виробники фактично вкрали креслення броньовика у кампанії Inkas (ОАЕ) яка збирається подавати на них в суд.

Склавши факти, Апостроф дійшов висновку, що Інкас Дубай здійснює спроби вийти на український ринок продукції військового призначення. Для цього вона може скористатися темою начебто завищеної ціни постачання військових автомобілів Державній прикордонній службі України (ДПСУ), виготовлених українським підприємством УкрАрмоТех.

Більш того, на думку Апострофа, конфлікт Інкас Дубай з УкрАрмоТех має вигляд схеми російської розвідки. Отримавши через нерозкриту досі мережу в Україні секретну інформацію про контракт під грифом "Секретно", росіяни могли скористатись послугами організації Стоп Корупція, щоб завести Інкас Дубай зі зв’язками в росії у вкрай чутливу в умовах війни сферу українського військово-промислового комплексу.