Війна в Україні
04.03.2024 09:58

Підрозділам ЗС РФ довелось відступати під Куп'янськом, де бійці ЗСУ зуміли їх вибити з недавно зайнятих позицій. На південнішому відтинку фронту ворог захопив половину Іванівського під Бахмутом і накопичує сили біля Орлівки під Авдіївкою.

Про поточну ситуацію на лінії фронту ідеться у аналітичному звіті експертів волонтерської групи DeepState.

Експерти пояснили, на яких відтинках фронту ЗСУ відбиває найбільше штурмів, і де виникли або посилились нові загрози. При цьому наголосили, що росіяни чинять воєнні злочини над військовополоненими, тому українцям не варто "сподіватися на милість від цих в*родків".

За попередніми оцінками, у російської армії вистачить потенціалу наступати протягом березня 2024 року. Причина подібної активності — вибори у РФ, де хочуть показати "успіхи" перед "обранням" президента Володимира Путіна.

Згідно з даними DeepState, бійці ЗСУ покращили свої позиції біля Табаївки, розташованої за 20 км на південний схід від Куп'янська. Також вдається втримати ворога біля Тернів та Ямполівки на Лиманському напрямку. Зі слів експертів, росіяни дещо зменшили активність на даному відтинку фронту. Однак ЗС РФ провели ротацію, тому незабаром може початись чергова активізація.

Під Бахмутом ворог тисне напрямку двох населених пунктів: на Богданівське (за 2-3 км від східних околиць Часового Яру) та на Іванівське (за 4,5 км від Часового Яру). За оцінками DeepState, найближчим часом можлива втрата Іванівського — на карті позначено, що росіяни окупували половину села.

Експерти наголосили, що Часів Яр перебуває під особливою загрозою, оскільки росіяни зібрали резерви та планують посилити тиск. Ще одна загрозлива точка — біля Кліщіївки, південніше Бахмуту, ідеться у звіті.

Під Авдіївкою росіяни збирають резерви у напрямку Орлівки, але село поки що не перебуває під повним контролем ворога. ЗС РФ діють у таких напрямках:

  • Тоненьке-Орлівка — ворог "покращив тактичне положення";
  • Первомайське — ситуація уточнюється;
  • Новомихайлівка — ворог закріплюється, тому вибити буде важко.

У звіті експертів ідеться про єдину спробу ЗС РФ атакувати на південному відтинку — біля сіл Новодонецького та Приютиного. Біля Роботиного та Вербового особливих змін немає, а біля села Червоне (південніше Гуляйполя) була певна активність ворога: припускають, що це була "перевірка оборони" або "відволікаючий маневр".

Нагадаємо, 3 березня російська армія обстріляла місто Курахове, вкотре поціливши по району, де проживають цивільні. Шістнадцятеро громадян отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості.