людина в кайданках
04.03.2024 17:56

На 7 березня заплановано проведення першого засідання судової справи по позову громадянки України Матякіної Олесі Олександрівни про захист честі, гідності та ділової репутації до її колишніх бізнес-партнерів.

На перший погляд, звичайна справа про те як від дій злочинців постраждала бізнес-репутація людини. Але, ця справа має дуже широкий суспільний резонанс і пов’язана вона з тим, що псевдо-волонтери ошукали не тільки Матякіну О.О., але й мільйони українців, які з початку війни збирали гроші на дрони та обладнання для наших військових. За даними поліції, в цій справі відомо щонайменше 92 потерпілих волонтерів, які передали злочинцям більш як 45 млн грн. на придбання 600 дронів різного типу. Серед ошуканих – громадяни з усіх регіонів України різного віку й професій, яких об'єднало бажання допомогти українським військовим.

Чому саме підприємниця Матякіна О.О. стала головним цапом-відбувайлом в цій справі?

З початку повномасштабної війни ФОП Матякіна О.О. займається закупівлею амуніції для українській військових. Сама жінка живе в Туречинні. Але займає активну громадянську позицію. Тому, коли до неї звернулися її ж бізнес-партнери, які мешкають в Україні, з проханням підписати на них генеральні довіреності, вона пішла на цей крок. Адже мова йшла про прискорення у справі закупівлі дронів, оснащення й одягу для військових.

Тільки зі ЗМІ Матякіна взнала жахливу новину, що вона є організатором злочинного угруповання, яке ошукало тисячі українців на мільйони гривень. Арештовані у цій справі її колишні бізнес-партнери Ткаченко Н.С., Приступа І.В. та Саакян А.О. зробили спробу всю провину повісити саме на керівницю ФОП, через який проходили та зникли в невідомому напрямку гроші. Ще в листопаді минулого року Матякіна О.О. написала заяву про факт злочину. Але чомусь правоохоронці не звернули уваги на її лист. Біль того, не було реакції й на бажання Матякіної дати свідчення слідчому у справі.

Більш того, колишні бізнес-партнери замовили журналістське розслідування, в якому стверджується, що саме Матякіна О.О. є головним організатором злочинного угрупування. Матякіна О.О. зробила спробу обґрунтувати свою позицію у відкритому листі на ім’я редакції 24 Каналу. «Цим людям я повністю довіряла. Мені було запропоновано провести кілька контрактів на придбання техніки через мій ФОП. У липні місяці пішли платежі які не були схожі на контракти про які говорили, тому я запитала: «що це»? Мені сказали, що це волонтери від Ані Саакян, там кілька контрактів. І у них все добре з документами та відвантаженням. Я неодноразово ставила питання Ірині та Назарові про договори, мені сказали, що все є, я вірила і не перевіряла це. А в вересні почали надходити дзвінки від людей, що вони не отримали товар...», - говорилося у відкритому листі Матякіної до журналістів.

Але реакції журналістів не було, тому Матякіна О.О. подала й позов до суду на редакцію каналу та окремих журналістів про «про захист честі, гідності та ділової репутації, визнання інформації недостовірною, її спростування та видалення». Перше слухання за цією справою також заплановане на 7 березня 2024р.

Слід зазначити, що представники Олесі Матякіної мають рішучі наміри довести у суді невинність жінки, яку ошукали шахраї. Адвокати керівниці ФОПу оплатили всі судові витрати. Крім того, сама підприємниця, поки йде розслідування цієї справи, взяла позики у знайомих на загальну суму понад 100 тис. дол, щоб компенсувати громадянам України їх кошти.