Війна в Україні
08.03.2024 07:57

Російські війська хочуть закріпити свій успіх після взяття Авдіївки. Їм потрібно далі просунутися в Донецькій області, щоб підвищити рейтинг президента РФ Володимира Путіна перед виборами.

Як розповів аналітик Defense Express Іван Киричевський, "таймінг" уже зірвано. Так, у ЗС РФ ще навесні 2023 року з'явився план захопити повністю Луганську та Донецьку області. Наразі окупанти посилили атаки на Куп'янському напрямку, щоб відновити контроль над важливою логістичною артерією. Однак навіть це реалізувати в них не виходить.

"Через звільнення ЗСУ Харківської області росіяни вперлися в Бахмут — де в теорії мав пролягати їхній логістичний маршрут. Це був для них своєрідний ключ для просування далі, вглиб Донбасу. Там теж не вигоріло", — сказав він.

Ба більше, за словами Киричевського, навіть кампанія із захоплення Авдіївки увінчалася у росіян успіхом тільки з другого разу. Так, перша спроба піти на штурм міста була зроблена окупантами ще навесні 2023 року. Щоправда, медійно вона випала з поля зору на тлі подій у Бахмуті.

Пізніше, як розповів аналітик, була друга спроба наступати на Авдіївку 40-тисячним угрупованням. Вона почалася в жовтні 2023 року і закінчилася в лютому 2024 року.

"Російський план явно не передбачав, що бої за Авдіївку триватимуть цілих чотири місяці. Враховуючи високі показники всіх втрат — убиті, поранені, дезертири — своє угруповання вони фактично оновили повністю", — сказав він.

Як розповів начальник пресслужби оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Ілля Євлаш, ситуація складна і напружена. Насамперед усе пов'язано з нестачею 155-мм снарядів. Крім того, не вистачає людей, щоб проводити ротації.

Однак, як повідомляється, у росіян теж є проблеми з людьми і снарядами. У них не вистачає особового складу, щоб проводити масштабні наступальні операції. Зараз РФ хоче домогтися максимальних тактичних перемог до 17 березня.

"На Лимано-Куп'янському напрямку ворог марно намагався атакувати Синьківку. Не вийшло. Тож росіяни пробують перекидати сили й атакувати в районі Тернів і Ямполівки. Там тривають важкі бої. Однак їм не вдається просунутися", — сказав він.

Також Євлаш заявив, що поблизу Часового Яру ситуація також дуже напружена. Тривають важкі бої в Іванівському, ЗС РФ намагаються атакувати з Богданівки.

"Вони абсолютно не враховують втрати. Щодня ми бачимо шалені відео, де просто під'їжджає БТР, вивантажує піхоту, ці штурмові загони вбивають. Кілька разів на день. Кожен день. Саме з цим пов'язані такі інтенсивні бойові дії", — заявив Євлаш.

Нагадаємо, в Російській Федерації у ніч проти 7 березня працювали сили та засоби протиповітряної оборони у трьох областях через нібито атаку безпілотників.