Масниця
11.03.2024 15:13

Сьогодні, 11 березня, розпочинається Масниця. Це особлива традиція наших предків, яка полягає у розвагах та частуванням з приводу приходу весни.

У свята немає фіксованої дати - воно починається за 56 днів до Великодня і відзначається тиждень напередодні Великого посту. Великдень 2024 року буде 5 травня, отже, Масниця розпочинається сьогодні, 11 березня, і триватиме до 17 березня.

Незважаючи на те, що воно має язичницьке коріння, свято увійшло в історію і відзначається й донині. У православних Масниця – це підготовка до Великого посту, називається вона Сирна або М'ясопусна седмиця.

Як пише unian.ua, вважається, що назву "Масляна" свято отримало лише в 1960-х роках минулого століття, коли радянська влада вирішила відзначати свято, але надала йому російського коріння. Хоча саме свято сягає часів язичництва, а відзначали його в Київській Русі, тобто, в Україні.

Традиції української Масниці відрізняються від Масляної. Наприклад, в Україні готують насамперед не млинці, а вареники з сиром, политі сметаною - це головна страва свята. Варять вареники і з іншими начинками. Млинці, які з'являються в цей час на столі - це здебільшого налисники.

Українська Масниця - це не лише проводи зими та зустріч сонця, а й заклик до загального примирення, злагоди та всепрощення. Тому останній день тижня Масниці називається Прощеною неділею, коли потрібно забувати всі образи і самому просити вибачення. Ця традиція в нас збереглася й досі.

Крім того, 11 березня в Україні і світі відзначають:

  • Всесвітній день сантехніка.
  • Всесвітній день мусульманської культури, миру, діалогу та кіно.
  • День Співдружності націй.