Війна в Україні
15.03.2024 11:59

Російська Федерація на східному фронті України почала застосовувати резервні війська. Їх кидають у бій з єдиною метою: масштабувати наступальні операції ворога. Росіяни хочуть скористатися тим, що бійці ЗСУ все ще очікують на допомогу від Заходу, тому окупанти планують новий наступ навесні або влітку 2024 року.

До цього часу Сили оборони України мають отримати військову допомогу, бо у протилежному випадку стримувати росіян стане важко і вони можуть досягнути успіхів.

Про використання резервів рф йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW). Аналітики кажуть, що ворог прагне використати резерви для масштабування наступальних операцій на сході України.

Фахівці Інституту наводять інформацію українського військового оглядача Костянтина Машовця, який зазначає, що окупанти кидають резерви на Лиманському напрямку, в районі Бахмута, а також на заході та південному заході Донецької області. Також ворог хоче перешкодити українським силам стабілізувати лінію фронту. При цьому Машовець уточнює, що багато з цих резервів призначені для прориву української оборони, а не для підтримки чинних наступальних дій.

Російські війська з середини 2022 року не змогли досягти значних успіхів, і введення резервів не змінює ситуації. Фактично окупанти не продемонстрували здатності до маневрів, які б дозволили їм швидко захопити великі території.

За словами Машовця, росіяни залучили додаткові підрозділи 3-го армійського корпусу до боїв на південний захід від Бахмута, резервний полк 20-ї мотострілецької дивізії та 10-й танковий полк до боїв на південний захід від Донецька. У якості резервів залучені й частини 272-го мотострілецького полку на Лиманському напрямку.

Машовець також зазначає, що у росіян все ще є резерви для подальшого розвитку та масштабування наступу. Утім, їх буде недостатньо, щоб прорвати українську оборону.

Фахівці ISW підкреслюють, що здатність окупантів досягти значних успіхів залежить від рівня підтримки України з боку Заходу. Затримки з наданням допомоги Україні можуть стати причиною успіхів росіян у довгостроковій перспективі.

Аналітики ISW прогнозують, що складні погодні умови та рельєф місцевості навесні 2024 року обмежать можливості російських військ досягти значних успіхів. Водночас росіяни можуть намагатися продовжувати наступ до весни 2024 року, щоб скористатися нестачею ресурсів у українських сил ще до того, як прибуде західна допомога.

ISW також зазначають, що російські війська готуються до нового наступу наприкінці травня або влітку 2024 року. Відтак, західна допомога Україні буде відігравати значну роль у визначенні результатів цієї операції.

Нагадаємо, вчора ввечері окупанти обстріляли Нікополь з важкої артилерії. Внаслідок обстрілу пошкоджено п’ятиповерховий житловий будинок та промислове підприємство.