Оренда житла
19.03.2024 13:48

Міністерство соціальної політики України пропонує експериментальний проект щодо надання субсидії на оплату оренди житлового приміщення. Субсидії надаватимуться внутрішньо переміщеним особам або особам, у яких житлове приміщення знищене або пошкоджене (до ступеня непридатного для проживання).

Про це йдеться у проекті постанови Кабміну, розміщений для обговорення на сайті Федерації профспілок України (ФПУ), передає РБК-Україна.

Розмір субсидії буде залежати від вартості оренди житла в регіонах, куди перемістилися люди. У Закарпатській області це може бути до 18,3 тисяч гривень.

Для розрахунку планується встановити соціальний норматив площі орендованого житлового приміщення на кожну особу 13,65 кв. м, але не менше як 35,22 кв. м на сім’ю, середній показник вартості оплати 1 кв. м оренди житлового приміщення в розмірі 193,6 грн, який розраховано як частка середнього розміру вартості оренди однокімнатної квартири (за даними Держстату за січень 2024 року - 6 817,78 грн) до середньої площі однокімнатної квартири (із урахуванням норм Житлового кодексу України - 35,22 кв. м).

Проектом акта передбачається, що субсидія на оренду житлового приміщення призначатиметься, якщо видатки родини перевищуватимуть обов’язковий платіж, базова відсоткова ставка якого становитиме 30% її сукупних доходів.

Як зазначається в пояснювальній записці до проекту, базова відсоткова ставка плати за найм житла (обовʼязковий платіж, який самостійно здійснює за оренду родина) на рівні 30% доходів родин є міжнародною практикою подібних програм соціального захисту населення. Водночас, цей показник може зменшуватись, залежно від фактичного рівня доходів, що передбачено формулою розрахунку субсидії на оренду.

До розрахованого показника соціальної вартості оплати одного місяця оренди житла застосовуватимуться коригуючі регіональні коефіцієнти (в залежності від того, чи житлове приміщення знаходиться в обласному центрі або місті / в містах, селах області (крім обласного центру та міст), які зазначаються у додатку до проекта акта. Коригуючі коефіцієнти застосовуються через різницю вартості оренди житлового приміщення на однакові об’єкти нерухомості в різних територіальних громадах.

Коригуючі коефіцієнти були розраховані за підтримки проекту Ради Європи аналітичним центром CEDOS, виходячи із даних Держстату та з урахуванням фактичної пропозиції оренди житла на сайтах.

Нагадаємо, що у 2024 році Уряд України збільшив розміри і тривалість виплати компенсацій роботодавцям за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб, які стали жертвами воєнних дій в країні.

Додамо, що з 1 березня 2024 року допомогу переселенцям в Україні призначають за новими правилами. Виплати можуть продовжити після подання заяви та за певних умов. Проте найбільш уразливі категорії ВПО й надалі отримують грошову допомогу без додаткового звернення до органів соцзахисту.