Василь Малюк
27.03.2024 12:20

Голова Служби безпеки України Василь Малюк прогнозує у 2024 році нові спецоперації, які завдаватимуть ще більшої шкоди ворогу. Про це він розповів в інтервʼю телеканалу «ICTV» в ефірі марафону «Єдині новини», передає прес-служба СБУ.

«Нехай росіяни очікують на чергову бавовну… Ми ніколи не повторюємося і якщо вони (рф) десь видозмінюються в своїй обороні щодо наших морських дронів, то ми, зрозуміло, йдемо на крок попереду. Всьому свій час, ви все побачите», - анонсував Василь Малюк.

Він розповів, який внесок роблять співробітники СБУ у перемогу.

«Яскраво про це свідчать наші результати. Станом на сьогоднішній день з початку війни 809 танків було успішно знищено. Це все відповідно з відеопідтвердженнями. Окрім цього, інша бронетехніка, РЕБи і так далі. Це безпосередньо на лінії фронту», - зазначив Василь Малюк.

Працюючи далекобійними дронами, СБУ розділила свої команди і засоби враження під різні дистанції, починаючи відлік від передової і далі вглиб території рф на понад 120 км. Таким чином спецслужба атакувала вже 13 НПЗ у різних регіонах росії, адже за рахунок експорту нафтопродуктів агресор поповнює свій бюджет на ведення війни.

Серед успішних операцій СБУ також враження радіолокаційного літака А-50 на аеродромі Мачулищі в Білорусі.

Також Василь Малюк розповів, що перша спецоперація з підриву Кримського моста з допомогою вантажівки з вибухівкою готувалася з березня до жовтня 2022 року. На той час через цей логістичний коридор ворога проходило до 46 потягів зі зброєю та боєприпасами за добу.

Щоб вразити міст вперше, СБУ використала саморобні вибухові пристрої (21 тонна у тротиловому еквіваленті), які були закамуфльовані під рулони з плівкою, а вдруге – морські дрони.

Обидві спецоперації мали на меті перерізання воєнної логістики росіян за завданням Президента України. І після їх проведення Кримський міст не функціонує для перевезення військових вантажів.

«Там пошкоджені опори і так звані «бики», на яких вони стоять. Коли їх відновлять, можливо, потенційно вони (армія рф) знову все-таки почнуть тягнути свій боєкомплект, тоді ми в черговий раз скажемо їм «привіт», - прогнозує Василь Малюк.

Так, на морі спецслужба успішно працює морськими дронами «Sea Baby» і «Мамай». З їхньою допомогою вже вдалося вразити 11 кораблів рф і розблокувати Чорне море.

Сьогодні ці дрони використовуються не лише в режимі камікадзе, а й для інших завдань. Вони є унікальними розробками СБУ, яких немає ніде у світі.

Нагадаємо, що Басманний суд Москви звинуватив голову Служби безпеки України Василя Малюка у "закликах до теракту" та заочно "відправив під варту". У Москві звинувачують Малюка за пунктом "б" частини 3 статті 205 КК РФ (Публічні заклики до здійснення терористичної діяльності, публічне виправдання тероризму або пропаганда тероризму). Попередньо йдеться "про організацію вибуху вантажівки на Кримському мосту у 2022 році".