Юрій Федоренко
28.03.2024 08:58

Новою стратегічно важливо ціллю росіян на фронті стало — захопити місто Часів Яр, що входить до Бахмутського району Донеччини. Окупація цієї території дозволить ворогу взяти під вогневий контроль такі міста як Костянтинівка, Дружківка і Краматорськ.

Про це в етері радіо "NV" розповів командир батальйону ударних безпілотних авіаційних комплексів "Ахіллес" 92 Окремої штурмової бригади Юрій Федоренко.

Він зазначає, що Часів Яр уже став новою ціллю для ворога, оскільки росіяни розуміють, що для них буде означати взяття міста. Вони розглядають цю територію не з тактичного, а зі стратегічного погляду. Якщо їм вдасться взяти Часів Яр, вони зможуть взяти під вогневий контроль й інші міста. Наприклад, під загрозою окупації опиняться Констянтинівка та Словʼянськ. Тому для виконання поставленої цілі ворог не шкодує ані людей, ані техніки.

"На поточний момент противник дуже активно штурмує напрямок Часового Яру. І цьому є пояснення. Часів Яр — це панівна висота, в разі оволодіння в окупації противник зможе взяти під вогневий контроль наступні міста: Костянтинівка, Дружківка і Краматорськ. Це дозволить їм сформувати плацдарм для подальших ударно-штурмових дій і подальшої окупації населеного пункту Констянтинівка, а також подальшого населеного пункта Словʼянськ. Противник не шкодує всіх воєнних ресурсів: ні техніки, ні живої сили, ні засобів БпЛА", — повідомив командир.

Військовий зауважує і про модернізацію ворога. Росіяни продовжують вдосконалювати свою зброю, якою завдають ударів по українських позиціях. Наприклад, окрім того, що керовані авіабомби противника наносять нищівний удара — від них навіть не чути "приходу", себто військові чують вже безпосередньо сам вибух від якого можна дуже сильно постраждати.

"На жаль, противник зміг провести модернізацію і тепер їхні керовані бомби, які важать 500 кілограм падають дуже прицільно до тих координат, до яких їх запускають. Також, противник провів ряд модернізацій, поки що на собі не відчуваємо, але в перспективі у них має зʼявитися ще півторатонна керована бомба. За винятком нищівної руйнівної сили — ти не чуєш приходу. Просто в якийсь момент ти пересуваєшся на автівці, це з власного досвіду кажу, і стається дуже, дуже потужний вибух в результаті якого автівку може відкинути вибуховою хвилею і в тебе летить все", – сказав він.

Він також зауважив, що інтенсивність застосування керованих бомб нижча, ніж була на Авдіївському напрямку. Це обумовлено титанічною роботою українських військових в протиповітряної оборони. Вони не дають можливості противнику повноцінно почувати себе в безпеці в Бахмутському небі.

Нагадаємо, за минулу добу українські військові на фронті знищили 780 російських окупантів. Також названо загальні втрати армії РФ.