Тривога
28.03.2024 12:13

На всій території України пролунала масштабна повітряна тривога.

тривога

Українців просять перейти до безпечного місця.

"Ракетна небезпека по всій території України! Зліт МіГ-31К з аеродрому Саваслейка (Нижньогородська область).Не ігноруйте сигнал повітряної тривоги!", - попереджають Повітряні Сили України.

МіГ-31К — носій надзвукової ракети Х-47м2 «Кинджал», яка становить загрозу для всіх регіонів країни.

Про те, що відбувається, можна дізнатися в Telegram-каналі Повітряних сил Збройних сил України.

Українцям важливо пам'ятати про правило двох стін. Це правило описує безпечне приміщення в будинку, де можна сховатися від вибухів. Між людиною та вулицею повинно бути як мінімум дві стіни, а найкраще ще більше.

Перша стіна вбирає силу вибуху - вікно може розбитися або вся стіна може обвалитися. Друга стіна приймає на себе осколки. Отже, найбезпечніше місце в будинку - це кімната за двома стінами від вулиці без вікон. Це може бути коридор, передпокій або ванна, якщо вона знаходиться всередині квартири. А найнебезпечніші кімнати - бічні.

Монолітно-каркасні будинки мають міцні стіни і багато арматури, в них можна сховатися на сходовій клітині або в під'їзді. Панельні будинки менш стійкі.

Якщо повітряна тривога застала на вулиці, то необхідно швидко пройти до найближчого укриття (підземний перехід, станція метро, паркінг або бомбосховище); триматися якомога далі від споруд стратегічного значення або об'єктів критичної інфраструктури.

Для безпеки важливо встановити мобільний додаток "Повітряна тривога", щоб миттєво отримувати повідомлення про повітряну тривогу в обраному місті чи області України від системи цивільного захисту.

Як встановити додаток, що сповіщатиме про повітряну тривогу

Зайдіть у Google Play Market, якщо ви власник девайсу на Android або в AppStore, якщо використовуєте смартфон від Apple.

Знайдіть у пошуку додаток "Повітряна тривога" та встановіть його.

Надайте застосунку дозвіл надсилати повідомлення та важливі попередження.

Оберіть область чи район, про повітряну тривогу в яких ви хочете отримувати сповіщення. Це може бути як і ваш регіон, так і регіон, в якому проживають ваші рідні чи знайомі.

Стежте за початком і кінцем повітряних тривог.

Встановивши додаток, ви отримуватимете гучне сповіщення про повітряну тривогу навіть якщо смартфон у беззвучному режимі. Ви також можете налаштувати гучність сигналу та голос, який буде сповіщати про відбій (є варіант з жіночим та чоловічим голосами). Додаток не вимагає реєстрації й не збирає ваші персональні дані. Він передає сповіщення про тривогу одразу після того, як оператор обласної державної адміністрації отримує сигнал про повітряну тривогу. Часто додаток сповіщає навіть швидше, ніж система оповіщення у місті.