Біженці
01.04.2024 12:05

Заступник міністра внутрішніх справ та адміністрації Польщі Мацей Дущик заявив, що Польща має намір надати українським біженцям, які мають статус PESEL UKR, право отримати посвідки на тимчасове проживання (карти тимчасового побиту), передає Rzeczpospolita.

Планується, що українець із PESEL UKR зможе змінити свій статус із тимчасового захисту, передбаченого Спеціальним законом, на тимчасове проживання (надається на три роки). Для цього біженцю доведеться пройти перевірку в Агентстві внутрішньої безпеки, прикордонній службі та поліції.
«Надаючи таким людям тимчасове проживання, ми повинні перевіряти їх, у тому числі й для безпеки держави», – зазначив Дущик.

Отримати дозвіл на тимчасове проживання зможуть усі біженці, незалежно від того, працюють вони чи ні, пенсіонери чи студенти, діти до 6 років чи старші.

Так, українці, які захочуть змінити статус, повинні будуть із 1 липня 2024 року до 30 вересня 2025 року зареєструватися на новому електронному порталі, а також відвідати управління міст чи гмін, аби подати необхідні документи. Перші дозволи на тимчасове перебування почнуть видавати з 2025 року. Вони діятимуть 3 роки. Новий статус почне діяти тоді, коли людина забере свої нові документи. Доти вона перебуватиме під тимчасовим захистом.

Раніше ми повідомляли, що українці в Польщі можуть отримати юридичну консультацію через чат-бот.

Нагадаємо, сьогодні українці виявляють більшу тенденцію до внутрішньої міграції в межах країни, але вже не в західні області, як це було на початку повномасштабного вторгнення.