Українці в Польщі
02.04.2024 10:58

Міністерство внутрішніх справ та адміністрації Польщі анонсувало зміни для українських біженців з липня 2024 року. Проект поправок до закону може бути поданий до Сейму у квітні.

Які нові умови перебування українців пропонують запровадити у Польщі, повідомляє сайт польського уряду.

Міністерство внутрішніх справ та адміністрації Польщі опублікувало опис змін, які передбачені у законодавстві про допомогу українським громадянам у зв'язку із війною в Україні. Законопроект буде направлений на міжвідомчі та громадські консультації, а у квітні може бути поданий на голосування до Сейму.

Згідно із проектом змін до закону, перебування громадян України, які отримали номер PESEL UKR, буде законним до 30 вересня 2025 року. З 2025 року можна буде змінити статус проживання з поточного тимчасового захисту на тимчасове проживання терміном на 3 роки.

Пропозиція МВС передбачає, що змінити статус тимчасового проживання зможуть громадяни України, які відповідають таким умовам:

  • які оновлять усі необхідні дані в базі даних PESEL UKR в органах влади гміни;
  • подадуть електронну заяву до воєводи;
  • їхній статус UKR активний на 4 березня 2024 року та на дату подання заяви;
  • служби безпеки не висуватимуть жодних заперечень щодо зміни статусу проживання.

Після успішного проходження процедури особа отримає картку проживання з поміткою "раніше мала тимчасовий захист".

Чиновники проаналізували поточну ситуацію з українськими біженцями і після консультацій з воєводами та організаціями, які займаються допомогою біженцям з України, підготували зміни до програми підтримки.

Зокрема, МВС пропонує з 1 липня фінансувати розміщення та харчування біженців із України, які перебувають в особливо скрутному становищі, лише на підставі укладеної угоди з місцевим воєводою або органом місцевого самоврядування. Також зміняться правила оплати за проживання та харчування в колективних центрах розміщення, щоб стягнення цих коштів було ефективнішим.

Зміни стосуватимуться закінчення терміну дії грошової допомоги з відшкодуванням власникам приватних приміщень витрат на розміщення та харчування українських біженців.

З 1 липня 2024 року припиняться також такі види фінансової підтримки:

  • одноразова грошова допомога у розмірі 300 злотих;
  • фотографування на документи.

Плануються також зміни в частині обов’язку дітей з України відвідувати систему польської освіти та в сфері визнання кваліфікацій, зокрема, психологів.

Нагадаємо, в Україні з квітня зросте мінімальна заробітна плата, що вплине на розмір виплат та податків, а також відбудеться перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів, крім того, вступники зможуть до 15 квітня проходити реєстрацію на НМТ та вносити зміни щодо певних пунктів в електроному кабінеті.