Вибухи
02.04.2024 12:30

Сьогодні, 2 квітня безпілотники вперше атакували підприємства у Республіці Татарстан у РФ. Вибухи лунали в особливій економічній зоні "Алабуга", де розташовані промислово-виробничі підприємства та знаходяться за понад 1000 кілометрів від кордону з Україною. Місцева влада Татарстану вже підтвердила атаку.

Глава Татарстану Рустам Мінніханов підтвердив атаку БПЛА на низку підприємств у Єлабузі та Нижньокамську.

"Сьогодні вранці на підприємства республіки в Єлабузі та Нижньокамську було здійснено атаку безпілотних літальних апаратів", - написав він

Цей удар став найдальшим для українських БПЛА з початку війни – тепер зона поразки збільшилася до більш ніж 1,2 тисяч км від кордону України.

Як зазначає "Кримській вітер", при дальності атаки 1200 км у зону поразки українських безпілотників крім Татарстану (разом із Казанню) потрапляють вся Ленінградська область, частина Карелії (зокрема Петрозаводськ), Башкортостану, Костромської, Вологодської, Кіровської та Оренбурзької областей.

Як пише РБК-Україна, джерело в спецслужбах повідомило, що ціллю атаки зокрема став завод зі збірки "Шахедів". Це була операція ГУР. Крім того, росЗМІ пишуть, що дрони влучили й у гуртожиток, де жили працівники цього підприємства. Відомо про постраждалих.

гуртожиток

РосЗМІ пишуть, що йдеться про НПЗ "Танеко" в Нижньокамську. За попередніми даними, дрон влучив по одній з установок. Спалахнула пожежа.

Як писали видання «Протокол», після початку війни та мобілізації керівництво «Алабуги» вирішило виконати невелике оборонне замовлення , щоб убезпечити співробітників від відправлення на фронт. Так тут почалося складання іранських дронів Shahed 136 під маркою «Герань-2», до якої також залучили студентів курсів «Алабуга Політех». Виробництво запрацювало до літа 2023 року. Пізніше The Washington Post писала, що за перші сім місяців 2023 року було зібрано 300 безпілотників, а до 30 липня 2025 року планувалося виготовити вже чотири тисячі «Шахедів».

Раніше повідомлялося, що на Куйбишевському НПЗ у російській Самарській області РФ пролунав вибух та почалася пожежа.