Олександр Галкін
02.04.2024 18:41

З початку повномасштабного вторгнення російські загарбники викрали українського зерна загальною вартістю понад 1 млрд доларів. До злочину також причетні громадяни України, зокрема ті, що мешкають на території країн Євросоюзу і досі уникають західних санкцій.

Як повідомлялось, ЗМІ викрили одну з найбільших мереж компаній, через яку здійснюється вивіз і продаж зерна з подальшою легалізацію доходів у Великій Британії та країнах ЄС. Мережа об’єднує щонайменше сім компаній, із сукупним статутним капіталом більше 45 мільйонів доларів і півмільярда рублів. Мережа належить Олександру Галкіну – бізнесмену російського походження, що свого часу отримав громадянство України і нині живе в Юрмалі (Латвія).

У схемі викрадення зерна задіяна компанія, оформлена на рідного брата Галкіна – Миколу, який також має паспорт громадянина України.

Микола Галкін

Ця компанія займається оптовою торгівлею зернопродуктами, маючи представництва в РФ і в Україні. Ділки вивозять зернові з окупованої частини Донецької області через РФ або через нові ТОТ Півдня у порт Севастополя у Криму.

Звідти крадений вантаж прямує до Туреччини, Сирії, Лівії, Ливану та інших країн. За документами зерно нібито вирощено на російській Кубані. При транспортуванні його змішують зі справжнім російським збіжжям, завантаження відбувається у морі на суховантажі, які одразу вимикають систему автоматичної ідентифікації, щоб приховати маршрут переміщення.

Стверджується, що партнером Галкіна у злочинній схемі є російський бізнесмен Борис Ушерович, який нині оселився на Кіпрі. Його компанія «ГК 1520» була одним з найбільших постачальників РЖД (російська залізниця). Його зв’язки допомогли Галкіну зайти на зерновий ринок окупованих територій і безперешкодно експортувати крадене.

Отримані гроші угрупування відмиває на Кіпрі і переводить до Великобританії та ЄС за допомогою офшорів і численних компаній-прокладок.

Раніше також повідомлялось, що компанії Галкіна у порушення санкцій постачають у РФ товари подвійного призначення за схемою паралельного імпорту – через Казахстан. Попри злочинну діяльність, ані Галкін, ані Ушерович наразі не перебувають під санкціями України, ЄС чи США.

Новина підготована на основі даних наданих компанією https://ddpuk.com/.